Τιμήθηκε η 79η Επέτειος από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου

 Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, κατά την 79η Επέτειο από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου του Δήμου Ελασσόνας, απέδωσε και φέτος φόρο τιμής στον Μοίραρχο Νικόλαο Μπάμπαλη, Διοικητή της Υποδιοίκησης Χωροφυλακής Ελασσόνας, για τη γενναιότητα που επέδειξε μετά το ολοκαύτωμα του χωριού και την εκτέλεση 150 περίπου αμάχων στη θέση «Καυκάκι» την 16-02-1943 από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Νικόλαος Μπάμπαλης με την αποστολή δύο αναφορών προς το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Αρχηγείο Χωροφυλακής, καθώς επίσης και το Ιταλικό Φρουραρχείο Ελασσόνας, ανέδειξε το έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε, αψηφώντας τις συνέπειες για τη ζωή του.

Για τη γενναία του αυτή πράξη συνελήφθη, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, γλίτωσε όμως την εκτέλεση και στάλθηκε όμηρος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, απ’ όπου επέστρεψε μετά την απελευθέρωσή του.

Στέλλα Μπίζιου: Χρέος μας να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη της θυσίας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 79 χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου η βουλευτής ΝΔ Λαρισας Στ.Μπίζιου ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των Ελλήνων της μαρτυρικής κοινότητας του Δομένικου που έχασαν τη ζωή τους από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής. Σαν σήμερα, 150 άμαχοι εκτελέσθηκαν από τους Ιταλούς και το χωριό πυρπολήθηκε.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, οι εκδηλώσεις μνήμης των πεσόντων υπέρ της πατρίδας στον τόπο της θυσίας, στο Καυκάκι, διαβεβαιώνουν όλους τους Έλληνες ότι η αξία της θυσίας αυτών των ηρώων θα παραμείνει ζωντανή στο πέρασμα του χρόνου. Η διατήρηση της μνήμης τους είναι ο ελάχιστος σεβασμός σε αυτούς που θυσιάστηκαν και ταυτόχρονα πράξη υπόμνησης του ιστορικού μας χρέους για συνεχή επαγρύπνηση και αγώνα ενάντια σε αυτούς που επιβουλεύονται την ακεραιότητα της χώρας και του έθνους”.

Η Άννα Βαγενά, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις «ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2022» και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παρευρίσκομαι εδώ σήμερα, στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του Δομένικου.

Οι εκατόν πενήντα αθώοι κάτοικοι του χωριού, που εκτελέστηκαν από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής στις 16/02/1943, είναι οι μάρτυρες της αγριότητας των φασιστικών καθεστώτων Ιταλών και Γερμανών, που με τη δειλία που τα χαρακτηρίζει, δεν βγήκαν να πολεμήσουν ανοιχτά τους αντάρτες, αλλά εκτέλεσαν ύπουλα αθώους πολίτες κι έκαψαν το μαρτυρικό Δομένικο.

Ως μέλος της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην προηγούμενη κοινοβουλευτική μου θητεία, συμμετείχα σε όλες τις προσπάθειες για την αναγνώριση δικαιώματος των κατοίκων των χωριών στις γερμανικές και ιταλικές αποζημιώσεις.

Ως κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., είχαμε ψηφίσει την κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου για τις αγωγές θυμάτων Ολοκαυτώματος, το οποίο, δυστυχώς, επανέφερε η Ν.Δ. και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων όλων των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας, ως του ελάχιστου φόρου τιμής στα θύματα.

Απευθυνόμενη στις μαθήτριες του χωριού του Δομένικου, των οποίων οι εκθέσεις για το Ολοκαύτωμα βραβεύτηκαν σήμερα στην εκδήλωση, είπα τα εξής:
‘’Για όλα τα παιδιά του κόσμου και ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι, δυστυχώς, ολόκληρη ένας μαρτυρικός τόπος, αλλά ακόμα περισσότερο για εσάς, που σηκώνετε ένα μεγάλο ιστορικό φορτίο και είστε απόγονοι αυτών των μαρτύρων που άδικα σφαγιάστηκαν από τους Ιταλούς κατακτητές:
Είστε απόγονοι των μαυροφορεμένων γυναικών που, στη δική μου γενιά, ονομάζαμε «Οι χήρες του Δομένικου». Οι γιαγιάδες σας ήταν οι γυναίκες που μείναν χήρες μετά τη σφαγή και πάλεψαν μέσα από τα ερείπια του καμένου χωριού σας ν’ αναστήσουν τα παιδιά τους και το ρημαγμένο χωριό σας, και είμαι σίγουρη ότι εσείς είστε άξιοι συνεχιστές τους.’’
Στο τέλος της εκδήλωσης, η κ. Άννα Βαγενά έδωσε την υπόσχεση ότι, σε συνεργασία με τα παιδιά του σχολείου, θα πραγματοποιήσουν μαζί ένα θεατρικό δρώμενο για το Ολοκαύτωμα του Δομένικου.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.