«Έφυγε» ο Ελασσονίτης Γιάννης Τσιουβάρας

Έφυγε πρόσφατα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών ο Ελασσονίτης Γιάννης Βασ. Τσιουβάρας, ένας εκ των τριών τελευταίων συνιδιοκτητών των ιστορικών «Μύλων Τσιουβάρα», γνωστής επιχείρησης αλευροποιίας και στην πορεία και χώρων ψύξης στην επαρχία Ελασσόνας και όχι μόνο.

Ο Γιάννης Τσιουβάρας, που εδώ και λίγους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.
Ο εκλιπών ήταν ιδιαίτερα γνωστός στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας, άτομο χαμηλών τόνων, χαμογελαστός, καλοσυνάτος, ευγενής, κοινωνικός και ανοιχτός, με πνευματώδες χιούμορ, «χωρατατζής», φίλος της καλής παρέας, επικοινωνιακός.
Για πολλά χρόνια έδινε μαζί με τους εν ζωή συνιδιοκτήτες των «Μύλων Τσιουβάρα» Γιώργο(αδελφό) και Τάσο(εξάδελφο) καθημερινό «παρών» στα «δρώμενα» του τοπικού εμπορίου, της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα(σιτηρά), συναλλάχθηκε με εκατοντάδες αγρότες και καλλιεργητές της επαρχίας Ελασσόνας, κρατώντας σοβαρή και υπεύθυνη στάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης στις καθημερινές συναλλαγές του.
Ο θάνατος του «ξύπνησε» μνήμες και του τοπικού ποδοσφαίρου, αφού ο Γιάννης Τσιουβάρας διετέλεσε ποδοσφαιριστής αρχικά των πρώτων τοπικών ομάδων και του ιστορικού Π.Ο. Ελασσόνας, 1955 – 1960.
Οι παλαιότεροι κάνουν λόγο για έναν ποδοσφαιριστή γρήγορο και έξυπνο, «σπιρτόζο», συνεργάσιμο και αποτελεσματικό, που κέρδιζε με τη συμπεριφορά του στη διάρκεια του αγώνα την αγάπη των φιλάθλων.
Τον θυμούνται αρχικά σαν τερματοφύλακα και στη συνέχεια σαν αμυντικό «χαφ».
Ο ίδιος, όταν το έφερνε η κουβέντα, φρόντιζε να «ανασκαλίζει» συχνά ποδοσφαιρικές μνήμες της Ελασσόνας μιλώντας για Ελασσονίτες ποδοσφαιριστές, για τους Θανάση Παπαϊωάννου, Γιάννη Δούκα, Παναγιώτη Ταμπούρα, Γιάννη Τρανό, Λάκη Μεταξιώτη, Γιώργο Πιτένη, Γιώργο Θεμελίδη, Σιούλα Πάκα, Ναπολέοντα Λέκκα, και πολλούς άλλους…
Αφήνει πίσω τη σύζυγο του Καίτη(συνταξιούχο τραπεζικό υπάλληλο), τα παιδιά του Βασιλεία(εκπαιδευτικό – καθηγήτρια Αγγλικών) με την οικογένεια της που ζει στην Πρέβεζα και τον Βασίλη(δικηγόρο) που ζει στην Αθήνα, και τα αδέλφια του Νίκο(διαμένει εδώ και χρόνια στις Η.Π.Α.) και Γιώργο(ζει στην Ελασσόνα) με τις οικογένειες τους.
Η εξόδιος Ακολουθία τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας.
Χαρακτηριστικό ήταν το τελευταίο λιτό «αντίο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φίλου του, του Ελασσονίτη στην καταγωγή γνωστού σεναριογράφου – θεατρικού συγγραφέα Κώστα Παπαπέτρου(ζει και δημιουργεί στην Αθήνα), συνοδευόμενο με μια φωτογραφία τους, όταν ήταν έφηβοι…με κοντά παντελονάκια, το 1954, στην παραλία της συμπρωτεύουσας, της Θεσσαλονίκης:
«Αντίο Γιάννη. Ήσουνα ο τελευταίος αγαπημένος φίλος μου στην Ελασσόνα. Πάντα θα θυμάμαι όλα τα ωραία που περάσαμε μαζί…».

Του Γιάννη Μουκίδη Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.