Τιμήθηκε η μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου στην Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου στο «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης

«Χαίροις, ησυχίας ο εραστής, χαίροις, των δακρύων και ευχής ο καθηγητής, χαίροις, ο τηρήσας υπακοήν και νήψιν, Εφραίμ των σε τιμώντων, αεί μνημόνευε.

Βίον σου, ως άγγελος εν σαρκί, έσχες εν ασκήσει, καθαρθείς τε και θεωθείς, όθεν νυν μετέχεις, της άνω κληρουχίας, Εφραίμ Κατουνακίων, νέον αγλάισμα».

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, την Κυριακή των Απόκρεω, η Ι. Μονή Αγίου Δημητρίου - «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης τίμησε τη μνήμη του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτου, ενός νεοφανούς Αγίου. Να σημειωθεί ότι η κατάταξή του ως Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 9 Μαρτίου του 2020 (...πριν δύο χρόνια).

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν μαζί του οι ιερομόναχοι π. Βασίλειος Παπανικολάου (της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου), ο εορτάζων π. Εφραίμ (της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου Τσαριτσάνης) και ο ιερέας π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης.

Στο Θείο Κήρυγμα ο μητροπολίτης Ελασσώνος αναφέρθηκε στον βίο του τιμώμενου Αγίου και στην αξία της αγάπης που δίδαξε ο Χριστός.

Τμήμα λειψάνου του Αγίου, που έζησε στο Άγιο Όρος, βρίσκεται στο ιστορικό μοναστήρι της Τσαριτσάνης.

Του Γιάννη Μουκίδη 
Φωτογραφίες: Γιώργος Μπαμπάλης
Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.