Αθάνατοι οι εκτελεσθέντες της Τσαριτσάνης! – Συγκίνηση και μνήμες στη μαρτυρική κωμόπολη

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η μαρτυρική ιστορική Τσαριτσάνη και η γύρω περιοχή ξεδίπλωσαν τις ιστορικές μνήμες τους για τους 52 συνολικά Τσαριτσανιώτες, που εκτελέσθηκαν από τους Ιταλούς(το 1943) και τους Γερμανούς(το 1944).

«52 συνολικά Τσαριτσανιώτες έσβησαν, μα οι ψυχές τους έμειναν ολόρθες, για να θυμίζουν στο Έθνος τον έρωτα για την ελευθερία και το χρέος για την πατρίδα, όταν την πατάει ξένο πόδι κατακτητή!». Αυτό επισημάνθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης, όπου ο Δήμος Ελασσόνας, η ιστορική και μαρτυρική κωμόπολη της Τσαριτσάνης και οι κάτοικοι της τίμησαν για μια ακόμη χρονιά τους 52 συνολικά αθώους πατριώτες, που εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ στις 12 Μαρτίου 1943 (από τους Ιταλούς) και στις 20 Αυγούστου 1944(από τους Γερμανούς).

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο για τη μνήμη των εκτελεστέντων πατριωτών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί, αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση. Την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου τέλεσαν ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης.

Ακολούθησε ομιλία από την κ. Σταυρούλα Μπαλωματή για την ημέρα αυτή και αναφέρθηκε με την μεστή και περιεκτική ομιλία της στο χρονικό εκείνων των ημερών του 1943 και 1944.

Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας από εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών αρχών, των στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους συλλόγους και τα Σχολεία και το προσκλητήριο των νεκρών, όπου, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, αναγνώστηκε ο κατάλογος των 52 εκτελεσθέντων πατριωτών μας από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. 

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά μαθητές, επίσημοι προσκεκλημένοι και ο κόσμος της Τσαριτσάνης που παραβρέθηκε στην τελετή μνήμης έψαλαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα, Κώστας Πασχόπουλος και Γιώργος Κατσιούρας, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευάγγελου , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κώστας Καραγιάννης, Ιπποκράτης Τζουμακλής, Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλλέας Μητσιμπόνας.
Ο Πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Τσιμπόλης Νίκος. Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας Ταξίαρχος κ. Αστέριος Μαντζιώκας, Ο Διοικητής της 361 Π.Α.Π. Αντισυνταγματάρχης Χρήστος Χατζής Ο Αναπληρωτής Διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Αστυνόμος Β’ Αρσένης Δημήτριος,  ο Αντιπύραρχος Πάσχος Ιωάννης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας, 
Εκπρόσωποι κομμάτων και συλλόγων, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, και κάτοικοι της Τσαριτσάνης.

Γιάννης Μουκίδης - Βαγγέλης Σαπουνάς - Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.