Γιάννης Δραγατσίκης: «Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβει η κυβέρνηση πως με τα μέτρα υπέρ της κτηνοτροφίας, στηρίζει και βοηθά τον Έλληνα καταναλωτή να έχει πρόσβαση σε φθηνά ποιοτικά ελληνικά προϊόντα»

Την αγωνία του για το μέλλον της κτηνοτροφίας εκφράζει ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας και κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, Γιάννης Δραγατσίκης, με ανάρτηση του στο facebook.

Εκτός των άλλων αναφέρει ότι «δεν πάει άλλο, δεν υπάρχει επόμενη ημέρα για την κτηνοτροφία , για την Ελληνική οικονομία. Χάνονται τα κοπάδια μας, χάνεται ζωικός πληθυσμός της χώρας μας που δύσκολα θα ξαναγίνει. Χάνεται η πρόσβαση του καταναλωτή σε φθηνά αγνά Ελληνικά ποιοτικά προϊόντα», και επισημαίνει ότι «όλοι μαζί, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, κτηνοτροφικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί , μπορούμε μέσα από συζήτηση να διεκδικήσουμε μέσω του δημοτικού συμβουλίου και του ΔΗΜΑΡΧΟΥ μας τη στήριξη στον Έλληνα κτηνοτρόφο και την επιβίωση της Ελληνικής κτηνοτροφίας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του: 
«Αγαπητές φίλες και φίλοι

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την αγωνία των κτηνοτρόφων αλλά και την δική μου.

Ποτέ δεν ξαναθυμάμαι την κτηνοτροφία να είναι σε τόσο δύσκολη κατάσταση, τέτοια χρονιά δεν θυμάμαι, το ίδιο ομολογούν και μεγαλύτεροι από εμένα σε ηλικία κτηνοτρόφοι.

 Η τεράστια άνοδο των ζωοτροφών που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει και το 100% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020, η εκτόξευση της ενέργειας σε απαγορευτικά επίπεδα, δηλαδή,  του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 250% και των καυσίμων βάζουν την ταφόπλακα στον έναν παραγωγικό κλάδο που στηρίζει την ύπαιθρο και τις τοπικές οικονομίες. 

Για του λόγου του αληθές από επίσημα στοιχεία μόνο στο διάστημα μέσα Δεκεμβρίου – μέσα Ιανουαρίου, η εμπορευματική τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε 27% και της σόγιας 22% και αυτά έχουν συμπαρασύρει τις τιμές στο σύνολο των ζωοτροφών (κριθάρι, βρώμη, σανό, τριφύλλι).
Το εγγύς μέλλον δυσοίωνο αφού από τον ερχόμενο μήνα έως και τον Οκτώβριο ξεκινάει η αποθήκευση ζωοτροφών.

Σε αυτή την κατάσταση που έχει περιέλθει η κτηνοτροφία με τα κοπάδια να υποσιτίζονται λόγω οικονομικής αδυναμίας που έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι εδώ και πέντε μήνες προσπαθώντας να καλύψουν τις παραπάνω αυξήσεις, ποιος κτηνοτρόφος θα μπορέσει να αποθηκεύσει ζωοτροφές?

Πάρα πολλά κοπάδια βοοειδών αμνοεριφίων θα σφαγούν,  το παραγωγικό ζωικό κεφάλαιο της χώρας θα μειωθεί επικίνδυνα, αυξάνοντας έτσι τις εισαγωγές σε γαλακτοκομικά προϊόντα, θα χαθούν θέσεις εργασίας πέραν των κτηνοτρόφων και από την μεταποίηση των προϊόντων γάλακτος και κρέατος και η χώρα μας θα αιμορραγεί μόνιμα σε συνάλλαγμα.

Να αναφέρω εδώ ενδεικτικά τα στοιχεία του ΙΟΒΕ πως το χρονικό διάστημα 2013 – 2017, υπήρξαν οι παρακάτω μειώσεις ζωικού πληθυσμού εξαιτίας των μνημονίων και των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού.
Αναλυτικά:
100.000 λιγότερα βοοειδή, μείωση 15%
290.000 λιγότεροι χοίροι, μείωση 28%
500.000 λιγότερα πρόβατα, μείωση 5% και
500.000 λιγότερες αίγες, μείωση 13%

Καθίσταται επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να στηρίξει ΤΩΡΑ και μακροπρόθεσμα, την Ελληνική οικονομία μέσω της κτηνοτροφίας παίρνοντας μέτρα δραστικά άμεσα και οικονομικά.

 Είναι επιτακτική ανάγκη να καταλάβει η κυβέρνηση πως με τα μέτρα υπέρ της κτηνοτροφίας, στηρίζει και βοηθά τον Έλληνα καταναλωτή να έχει πρόσβαση σε φθηνά ποιοτικά ελληνικά προϊόντα, βοηθά τον Ελληνικό τουρισμό που τόσο πολύ στηρίζεται η Ελληνική οικονομία.

Είμαι εδώ ως κτηνοτρόφος και εκμεταλλευόμενος τη θέση που μου έδωσαν οι δημότες της ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, αυτήν του δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου να συζητήσουμε κάθε πτυχή του τεράστιου προβλήματος.

Μπορούμε όλοι μαζί, κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, κτηνοτροφικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί , μέσα από συζήτηση να διεκδικήσουμε μέσω του δημοτικού συμβουλίου και του ΔΗΜΑΡΧΟΥ μας τη στήριξη στον Έλληνα κτηνοτρόφο και την  επιβίωση της Ελληνικής κτηνοτροφίας.

Δεν πάει άλλο, δεν υπάρχει επόμενη ημέρα για την κτηνοτροφία , για την Ελληνική οικονομία.

Χάνονται τα κοπάδια μας 

χάνεται ζωικός πληθυσμός της χώρας μας που δύσκολα θα ξαναγίνει.

Χάνεται η πρόσβαση του καταναλωτή σε φθηνά αγνά Ελληνικά ποιοτικά προϊόντα».

Δραγατσίκης Ιωάννης
Κτηνοτρόφος
Αντιδήμαρχος Ελασσόνας

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.