Μετά το Πάσχα οι κατεδαφίσεις στα σεισμόπληκτα της Ελασσόνας

Μετά τις γιορτές του Πάσχα αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, να ξεκινήσουν οι πρώτες κατεδαφίσεις των κτισμάτων στον Δήμο Ελασσόνας που έχουν κριθεί «κόκκινα» από τον μεγάλο σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, αλλά και από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες. 

Στον Δήμο Τυρνάβου την ίδια ώρα οι κατεδαφίσεις έχουν προχωρήσει σε ποσοστό περίπου 70% με τις περισσότερες εξ αυτών να έχουν πραγματοποιηθεί στο Δαμάσι.  

Εκατοντάδες είναι και οι αιτήσεις για επιδόματα τόσο πρώτης ανάγκης όσο και οικοσκευών που έχουν ικανοποιηθεί στους δύο σεισμόπληκτους Δήμους. 

Πιο αναλυτικά:
Στον Δήμο Ελασσόνας σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 2.200 αιτήσεις για επιδόματα. Στο 95% αυτών έχουν γίνει αυτοψίες από αρμόδια συνεργεία.

Όλο αυτό το διάστημα έχουν χορηγηθεί περίπου 1.500 επιδόματα. Από αυτά περίπου τα 1.000 αφορούν στα επιδόματα των 600 ευρώ που σχετίζονται με τις πρώτες βιοτικές ανάγκες. Ενώ τα υπόλοιπα επιδόματα οικοσκευών αγγίζουν τα 500 στον αριθμό.

Το ύψος τους κυμαίνεται από τα 1.200 ευρώ που είναι το χαμηλότερο έως και τις 6.000 ευρώ που είναι το μέγιστο. Το ποσό αυτό εξαρτάται από τον βαθμό της ζημιάς, από το εμβαδόν του ακινήτου και από τον αριθμό των μελών του κάθε νοικοκυριού. Όλα αυτά αφορούν στις κατοικίες και απαραίτητα μόνο στις κύριες κατοικίες. Δεν σχετίζονται με επαγγελματικά κτίρια, αφού γι’ αυτά ακολουθείται άλλη διαδικασία.

Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί είναι από 42 χωριά του Δήμου Ελασσόνας. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται σε χωριά της Ποταμιάς κι αυτά είναι το Αμούρι, το Μεσοχώρι, το Πραιτώρι, το Βλαχογιάννι, το Δομένικο, η Μαγούλα, το Μεγ. Ελευθεροχώρι, η Συκέα, το Παλαιόκαστρο κ.ά.

Όπως διευκρινίζουν οι άνθρωποι της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία συνεχίζεται.

Ενδιαφέρον έχει και η κατάσταση στο ζήτημα των κτισμάτων που πρόκειται να γκρεμιστούν. Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Δραγατσίκης εξήγησε πως στα γραφεία τους έχουν φτάσει 115 πρωτόκολλα κατεδάφισης. Απ’ αυτά τα 104 έχουν ελεγχθεί και σχετίζονται με 140 κτίσματα. Όμως υπάρχουν κι άλλα 11 πρωτόκολλα, τα οποία δεν έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής. Υπολογίζεται συνολικά πως όλες αυτές οι αιτήσεις αφορούν 160 περίπου συνολικά κτίσματα στην περιοχή της Ελασσόνας.

Από την πλευρά του ο Δήμος Ελασσόνας έχει κάνει αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο, και αιτήθηκε ποσό 580.000 ευρώ, όμως μέχρι στιγμής έχει φτάσει στον Δήμο ένα μέρος των χρημάτων. Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζει ο κ. Δραγατσίκης, πρόκειται για ποσό 310.000 ευρώ, το οποίο φτάνει για το κόστος της κατεδάφισης 75 κτισμάτων.

Παράλληλα όμως όπως τονίζει ο Αντιδήμαρχος θα ακολουθήσει και μία ακόμα αίτηση για χρηματοδότηση από το Υπουργείο σχετικά με την κάλυψη της σύμβασης με μονάδα ανακύκλωσης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Δραγατσίκη, απευθύνεται και πρόσκληση στους ιδιοκτήτες των κτιρίων για να προσκομίζουν τα συμβόλαια, αλλά και τις υπεύθυνες δηλώσεις για τη συναίνεση στις κατεδαφίσεις των κτισμάτων. Εκτιμώντας τα δεδομένα εκφράζει την αισιοδοξία του πως οι πρώτες κατεδαφίσεις ίσως ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα.

ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Στον Τύρναβο σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής κ. Γιάννη Κόκουρα έχει δοθεί μέχρι στιγμής από τον Δήμο 1.350.000 ευρώ σε επιδόματα. Το ποσό αυτό αφορά 600 αιτήσεις που κατατέθηκαν και έγιναν δεκτές, ενώ άλλες τόσες απορρίφθηκαν. Πρόκειται για επιδόματα τόσο των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες όσο και για επιδόματα οικοσκευών που είναι για μεγαλύτερα ποσά.

Εξηγεί ότι στο Δαμάσι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες κατεδαφίσεων και πως αυτήν την περίοδο γίνονται οι κατεδαφίσεις στα Δένδρα και μετά απομένουν ο Τύρναβος και ο Αμπελώνας. Συνολικά στην περιοχή υπάρχουν 146 κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής σε ποσοστό περίπου 70%.

«Εμείς κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να δώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τα επιδόματα στους ανθρώπους που επλήγησαν μ’ αυτόν τον σκληρό τρόπο. Επίσης ξεκινήσαμε γρήγορα τις κατεδαφίσεις με σκοπό να ολοκληρωθεί κι αυτή η φάση. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους κατοίκους όλων αυτών των περιοχών» δηλώνει σχετικά στην «Ε» ο κ. Γιάννης Κόκουρας.

ΣΤΟ ΔΑΜΑΣΙ
Ο Γιώργος Τσανάκας είναι ο πρόεδρος της κοινότητας του Δαμασίου, της περιοχής που υπέστη το βαρύτερο πλήγμα από τον σεισμό, μαζί με το γειτονικό Μεσοχώρι. Μιλώντας από την πλευρά του στην «Ε» εξήγησε πως αρκετά από τα προβλήματα στην καθημερινότητα των ανθρώπων που μένουν στον οικισμό παραμένουν. Υπογραμμίζει συγκεκριμένα αυτό που λείπει περισσότερο απ’ όλα στους κατοίκους είναι το χρονοδιάγραμμα. «Να γνωρίζουν δηλαδή τι θα γίνει με τις άδειες επισκευής των κίτρινων σπιτιών, αλλά και με τις οικοδομικές άδειες» των σπιτιών που έχουν γκρεμιστεί, καθώς είχαν χαρακτηριστεί ως «κόκκινα».

Αυτήν τη στιγμή στο χωριό Δαμάσι, σύμφωνα με τον κ. Τσανάκα, έχουν κατεδαφιστεί τα σπίτια εκτός ελαχίστων περιπτώσεων λόγω ενστάσεων. Ο αριθμός των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν ανέρχεται περίπου στα 110, ενώ εκκρεμούν οι εργασίες σε 80 περίπου «κίτρινα» σπίτια, για τα οποία ακολουθείται μια τελείως διαφορετική διαδικασία.

Ως σημαντικό χαρακτηρίζεται από τον ίδιο το θέμα των άμεσων αποζημιώσεων λόγω ζημιών στις καλλιέργειες, κάτι που δεν έγινε πράξη παρά τις όποιες υποσχέσεις προς τους σεισμόπληκτους.

Του Κώστα Γκιάστα (Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.