45 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών – Η αντίδραση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Σε περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων προχώρησε η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Η τροπολογία κατατέθηκε  στο νομοσχέδιο για Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης. Τα χρήματα της ενίσχυσης, όπως είπε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Γεωργαντάς, θα ξεπεράσουν τα 45 εκατ. ευρώ, θα είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα και θα καθοριστούν επί ποσοστού του τζίρου του 2021. 

Την ψήφιση της τροπολογίας θα ακολουθήσει Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης με στόχο να γίνει πριν από το Πάσχα.

Η αντίδραση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του ΥπΑΑΤ για τη χορήγηση 45 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά ζωοτροφών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνοs δήλωσε ότι «τα χρήματα είναι λίγα και θα δοθούν με σημαντική καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τιs πρώτες εκτιμήσεις και αν λάβουμε υπ' όψιν τα δηλωθέντα 13 εκατομμύρια πρόβατα ,ουσιαστικά αντιστοιχεί σε καθένα από αυτά από τρία ευρώ, όταν οι ζωοτροφές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Υπενθυμίζω ότι η τελευταία πληρωμή που είχαμε ήταν τέλοs του χρόνου ,όταν λάβαμε τα δικαιώματα τηs βασικής ενίσχυσης. Από τότε καλούμαστε να σηκώσουμε το αυξημένο ενεργειακό βάρος στιs μονάδες, τιs αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, συν τιs υποχρεώσεις που έχουμε σαν νοικοκυριά.

Η έλλειψη ρευστότητας μαs ανάγκασε να προχωρήσουμε σε πρόωρες σφαγές ζώων, ακόμη και θηλυκού κεφαλαίου, το οποίο δυστυχώς δεν αναπληρώνεται.

Αναμένουμε με αγωνία και την καταβολή τηs συνδεδεμένης, η οποία χρονολογείται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα (περίπου 10 ευρώ το ζώο, το οποίο πληροί τα κριτήρια, έδωσε δηλαδή 100 κιλά γάλα).

Ακόμη και μία μέρα νωρίτερα από το προβλεπόμενο να δοθεί η συνδεδεμένη, θα είναι κέρδος μαs. Τόσο πολύ έχουμε στεγνώσει σαν κλάδος.

Εάν θέλει η ελληνική κυβέρνηση να μη στερήσει από τα νοικοκυριά το ποιοτικό γάλα και από τιs εξαγωγές και την εθνική οικονομία, τη δυναμική φέτα, θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο γενναία μέ­τρα στήριξης» κατέληξε ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας.

 884 - Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.