«Νόστος, Ρίζα μ’ και κλαδί μ’»: Μια θεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Πόντο σε σκηνοθεσία του Τάκη Βαμβακίδη

Νόστος! Νόστος σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα, σημαίνει νοσταλγία, λαχτάρα, προσμονή. Σημαίνει Ψυχικό Πόνο.

Όλα αυτά τα συναισθήματα θα ενσαρκώσουν ο Τάκης Βαμβακίδης,η Μάγδα Πένσου,  ο Αλέξης Παρχαρίδης και η Ελένη Νεανίδη στην θεατρική παράσταση του θιάσου “Τεμετέρ” , στο έργο του Δημήτρη Πιπερίδη «ΝΟΣΤΟΣ ρίζα μ’ και κλαδί μ´», σε σκηνοθεσία του Τάκη Βαμβακίδη, την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη»

Μια παράσταση που θα γίνει ορόσημο στον ψυχισμό των ποντίων και όλων των ξεριζωμένων ανθρώπων.

Διοργάνωση: Ένωση Ποντίων Ελασσόνας – Δήμος ΕΛασσόνας

Προπώληση 10€ / Ταμείο 12€

Προπώληση:
Λογιστικό Γραφείο Σαχινίδης- 6ης Οκτωβρίου 84 Τηλ. 2493025141
S-BOX - Περίπτερο απέναντι από την αίθουσα θεάτρου «Βασ. Φαρμάκης»
Café N’ JOY -  Επαρχιακή οδός Ελασσόνας Τσαριτσάνης (κοντά στο ΓΕΛ Ελασσόνας) Τηλ. 2493023565

Το έργο
Μια οικογένεια ευκατάστατων εμπόρων τη Τραπεζούντας στοιβαγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα στο λιμάνι του Βατούμ. Τι τους ξημερώνει; Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον τους σε μια πόλη τόσο κοντινή, αλλά και τόσο διαφορετική από τη δική τους; Στο αποκορύφωμα της ιστορικής του περιπέτειας  ένας λαός που σύντομα δε θα έχει πατρίδα, αναζητά ένα αύριο. Μπορεί να το βρει στην Ελλάδα, τη χώρα που έμαθαν να αγαπούν, αλλά δεν την είδαν ποτέ;

Όσο η αβεβαιότητα μεγαλώνει, παλιά μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Ίσως είναι καλύτερο να κλείσουν οριστικά τις πληγές του παρελθόντος, πριν πάρουν στο δρόμο για την Ελλάδα. Γιατί ο χρόνος τρέχει εις βάρος τους και το ξέρουν.

Μια χαρακτηριστική αλλά άγνωστη στους πολλούς πτυχή του δράματος του Ελληνισμού του Πόντου: οι μέρες στο Βατούμ, όταν χιλιάδες Πόντιοι τόσο από τον ίδιο τον ιστορικό Πόντο όσο και από τις ακμάζουσες άλλοτε κοινότητες της καταρρέουσας τσαρικής Ρωσίας «συνωστίζονται» αναμένοντας το καράβι που θα τους φέρει στην Ελλάδα. 

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.