“Σελίδες από την ιστορία της Ελασσόνας και της περιοχής της” - Το νέο βιβλίο του Βασίλη Φ. Πλάτανου

Ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια εμπλουτίζεται η ιστορία της Ελασσόνας και των χωριών της με νέα στοιχεία, με δημοσιεύματα σε άρθρα σε εφημερίδες, περιοδικά, αλλά και με την έκδοση νέων βιβλίων, τα οποία εμπλουτίζουν την τοπική ιστορία και συμβάλουν στο να κατανοήσουμε τα όποια γεγονότα και την εξέλιξή τους στο παρελθόν.

Πρόσφατα εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη το νέο βιβλίο του Βασίλη Φ. Πλάτανου, με τίτλο: Σελίδες από την ιστορία της Ελασσόνας και της περιοχής της (Συλλογή ειδήσεων 1913-1940). Θεσσαλονίκη 2022, σ. 502. 

Στις σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνονται 1526 ειδήσεις με αναφορά στην Ελασσόνα και στα χωριά της, τις πρώτες δεκαετίες μετά την απελευθέρωση το 1912. 

Στις ειδήσεις αυτές μεταφέρεται η γενική εικόνα της Ελασσόνας και της περιοχής της, όπως την κατέγραψαν οι εφημερίδες της εποχής. Ειδήσεις για τον Α΄ παγκ. πόλεμο (1914-1918), Οθωμανική κοιν. Ελασσόνας, Μικρασιατική εκστρατεία-καταστροφή (1919-1922), πρόσφυγες, εγκληματικότητα, δολοφονίες, ληστείες, επικηρύξεις ληστών, απαγωγές, κλοπές, εκπαίδευση, σχολεία, δάσκαλοι, η εκκλησία, τα μοναστήρια, το εμπόριο, Δήμαρχοι, πρόεδροι, κοινότητες, η φορολογία, η κοινωνική ζωή, χοροί, ηλεκτροφωτισμός, Σωματεία, οργανισμοί, η μετανάστευση στις ΗΠΑ, κοινωνικοί αγώνες, διαμαρτυρίες , διαδηλώσεις, τρομοκρατία, διώξεις, συλλήψεις, φυλακές, εξορίες, υμνολογία στη δικτατορία Ι. Μεταξά, φτώχεια, πείνα κ.τ.λ., ειδήσεις οι οποίες αποδελτιώθηκαν από 34 εφημερίδες και 4 περιοδικά της εποχής. 

Παράλληλα στις σελίδες του βιβλίου πέρα από την εισαγωγή, και την βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για τις όποιες επιπλέον πληροφορίες για τις ειδήσεις, για την καλύτερη ανάγνωση και μελέτη περιλαμβάνεται ευρετήριο κύριων ονομάτων, ευρετήριο τόπων και θεματικός κατάλογος των ειδήσεων. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2019 κυκλοφόρησε ένα ακόμη βιβλίο του Βασίλη Φ. Πλάτανου, με σχεδόν τον ίδιο τίτλο: Σελίδες από την ιστορία της Ελασσόνας και της περιοχής της (Συλλογή ειδήσεων 1811-1912). Θεσσαλονίκη 2019, σ.431, στο οποίο περιλαμβάνονται 1372 ειδήσεις με αναφορά στην Ελασσόνα και στα χωριά της, της περιόδου 1811-1912.


Τζιβής Μενέλαος

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.