Η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας τίμησε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.)

Η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας, τίμησε και φέτος τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που σφαγιάστηκαν πριν από 103 χρόνια από τους Νεότουρκους.

Αρχικά, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ελασσόνας, μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το καθιερωμένο Μνημόσυνο από τον ιερέα π. Αλεξάνδρο Ρουμπιέ..

Στη συνέχεια, στο Μνημείο των Ποντίων, στον προαύλιο χώρο του ναού δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ευγενίου, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί:
Μάγδα Αθανασιάδου (Αντιπρόεδρος Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας): «Ο Μάϊος για τους πόντιους είναι ένας μήνας που στις καρδιές τους ηχούν πιο βαριά οι καμπάνες της θλίψης και της μνήμης. Για τους 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν άδικα στο όνομα του φανατισμού των Τούρκων Εθνικιστών. 

Και σαν ελάχιστος φόρος τιμής είναι να μαζευόμαστε και να τους τιμούμε ανάβοντάς τους ένα κεράκι.

103 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη θηριωδία που υπέστησαν οι πρόγονοι μας. 103 χρόνια από τον ερχομό τον προγόνων μας  στην Ελλάδα. Ο συνεχής αγώνας τους, για την επιβίωση τους έκανε να σιωπούν. Τους έκανε να κρύβουν καλά τον πόνο και τη δυστυχία για το έγκλημα που διαπράχθηκε.

Κάποια στιγμή θα αποκαταστήσουμε την αλήθεια της ιστορίας. Κάποια στιγμή θα καταφέρουμε τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

Επίσης η κ.Αθανασιάδου ανακοίνωσε πως σε λίγες ημέρες ξεκινάει με πρωτοβουλία του Δήμου Ελασσόνας, η κατασκευή του μνημείου που θα είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και θα γίνει στην πλατεία «Λαού» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Κωνσταντίνος Νίκου (Πρόεδρος Ένωσης Ποντίων Επ.Ελασσόνας): Σήμερα είναι ημέρα μνήμης. Είναι η μέρα που τιμούμε τους 353 χιλιάδες νεκρούς μας.

Θυμόμαστε και ότι είμαστε οι απόγονοι  αυτών που ήρθανε ρακένδυτοι στην Ελλάδα το 1922, είμαστε οι απόγονοι αυτών των αρχαίων Ελλήνων, των αρχαίων Ιώνων.  Είμαστε αυτοί που κράτησαν το τελευταίο προπύργιο του Βυζαντίου, η τελευταία πόλη που έπεσε μετά την Κωνσταντινούπολη. Είμαστε αυτοί που κράτησαν το χορό «Πυρρίχιο» μέχρι και σήμερα, το χορό που χόρεψε ο Αχιλλέας στην Τροία.

Θα συνεχίζουμε πάντα να τιμούμε τους νεκρούς μας μέχρι την τελική δικαίωση. Θα συνεχίσουμε πάντα να τιμούμε τους παππούδες μας γι αυτά που μας άφησαν, για το ήθος και τον πολιτισμό και θα προσπαθήσουμε να τον περάσουμε στα παιδιά μας.

Η μνήμη θα νικήσει τη λήθη. Δεν ξεχνώ , πάντα τιμώ»

Νίκος Γάτσας (Δήμαρχος Ελασσόνας): «Σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης. Τιμούμε τους νεκρούς Πόντιους αδερφούς οι οποίοι Γενοκτονήθηκαν και ο Δήμος Ελασσόνας όπως κάθε χρόνο βρίσκεται εδώ, στην εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας γιατί είναι ένας δήμος με προσφυγικές κοινότητες, ένας δήμος με ποντιακές κοινότητες, είναι ένας δήμος που τιμά αυτούς που υπέστησαν αυτή τη θηριωδία των Οθωμανών και δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί. 

Βλέπουμε ότι Γενοκτονίες συμβαίνουν μέχρι και σήμερα και γι αυτό το λόγο ζητούμε δικαίωση στη μνήμη των Ποντίων που σφαγιάστηκαν, που χάθηκαν, που εκτοπίστηκαν, αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που έμειναν πίσω, οι οποίοι ήρθαν και έστησαν εδώ τις ζωές τους και πρόσφεραν τόσα πολλά στην Ελλάδα και στο Έθνος. Αιωνία τους η μνήμη». 
    
Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ποντίων Επ.Ελασσόνας Κωνσταντίνο Νίκου, τον Δήμαρχο Ελασσόνας Νίκο Γάτσα, τον Διοικητή του ΑΤ Ελασσόνας Πέτρου Μουταφίδη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της φοβερής Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην τελετή ήταν παρόντες: σύσσωμο το ΔΣ της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Δραγατσίκης, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Κωνσταντίνος Πασχόπουλος, Γιάννης Καρυπίδης, Γιώργος Κυριλλίδης και Γιώργος  Κατσιούρας, ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Ευαγγέλου, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ και δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Σερετίδης, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης και αρκετός κόσμος.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.