Ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Μαρτυρικών Κοινοτήτων στο Δήμο Ελασσόνας (φωτ.)

Ξεκίνησαν σήμερα Σάββατο 7 Μαΐου στην Ελασσόνα, οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου Μαρτυρικών Κοινοτήτων στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ, Φαρμάκη» με σημαντικές παρουσίες και ομιλίες.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα, ντοκουμέντα και έρευνες για τη θηριωδία που γνώρισαν από τους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές τα μαρτυρικά χωριά στο Δήμο Ελασσόνας (Δομένικο, Τσαριτσάνη, Σαραντάπορο) και άλλοι μαρτυρικοί τόποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι εργασίες της σημερινής ημέρας του συνεδρίου μεταδίδονται ζωντανά από την ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://diavlos.grnet.gr/epresence-conference-11940

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν Βουλευτές του Ν. Λάρισας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Γάτσας, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Στέλιος Δημότσιος, ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας- Αντίκυρας κ. Ιωάννης Σταθάς και ως εκπρόσωπος του δημάρχου Κιλελέρ ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος κ. Αχιλλέας Χατζούλης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο Κυριακή 8 Μαΐου στο Μαρτυρικό Δομένικο Ελασσόνας και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΪΟΥ 2022, ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 10:00, ΔΟΜΕΝΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

10:00-10:30 Χαιρετισμοί εκπροσώπων

10:30–13:00 Γ’ Συνεδρία / Ενότητα: Δίκαιο / Θέμα: «Μέλλον και Δικαίωση: Βούληση, διαχείριση και εξέλιξη»

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ: ΜΕΡΙΣΙΩΤΗ - ΖΙΩΓΑ ΕΛΕΝΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ – ΤΙΤΛΟΙ

10:30-10:45 ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΠΑΦΟΥ - “Παβάνα για μια ουτοπία; Διεκδικώντας επανορθώσεις για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Θέσεις και στροφές μιας δικαιοσύνης σε κίνηση. Εθνικές και διεθνείς διαστάσεις”

10:45-11:00 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ - “Ο δικαστικός αγώνας για την ηθική και χρηματική ικανοποίηση των οικογενειών των θυμάτων του Ολοκαυτώματος Δομενίκου”

11:00-11:15 ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ  ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ - “Δίκαιο και Κράτος Δικαίου: Μαχόμενοι τη Λήθη και υπερασπιζόμενοι τη Μνήμη - Διδάγματα από τον αγώνα του Διστόμου”

11:15-11:30 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ, ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - “Η Πορεία της Διεκδίκησης Δέκα Έτη μετά την Υπόθεση των Δικαιοδοτικών Ασυλιών”

11:30-11:45 ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΜΗΤΑΦΙΔΗΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ, ΠΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ - “Οι διαπιστώσεις-προτάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών”

11:45-12:00 ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ ΣΥΓΓΕΛΑΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - “Ο Αγώνας για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση στο σταυροδρόμι της Ιστορίας”

12:00-12:15 ΧΑΡΙΛΑΟΣ Η. ΕΡΜΕΙΔΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΥΜΑΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ - “Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος: Ποιοι είμαστε – Τι πιστεύουμε - Ποιους εκπροσωπούμε – Τι απαιτούμε”

12:15-13:00 Στρογγυλή Τράπεζα – Συζήτηση

Λήξη εργασιών

 

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.