ΛΑ.ΣΥ.Ελασσόνας: Καταδικαστέα η οριζόντια χρέωση νερού

Μόνο η χαμηλή και δίκαιη χρέωση στην άρδευση απαντά στις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Το γεγονός ότι η εφαρμογή της απόφασης της Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας για χρέωση στην άρδευση με βάση το στρέμμα έχει αυξήσει το κόστος της για την πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων του δήμου μας(ειδικά για δενδροκαλλιεργητές και καπνοπαραγωγούς)και εκτοξεύσει την σπατάλη του νερού, καθιστά το συγκεκριμένο μέτρο καταδικαστέο.

Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της η ΛΑ.ΣΥ. Ελασσόνας. Και συνεχίζει:

Ως τέτοιο το χαρακτηρίσαμε από την πρώτη στιγμή καθώς με άδικο και αντιπεριβαλλοντικό τρόπο  η οριζόντια χρέωση που επιβάλλεται, δεν λαμβάνει υπ’ όψη μια σειρά από ιδιαιτερότητες κυρίως στις δενδρώδεις- πολυετείς καλλιέργειες και καθιστά ελκυστική την αλόγιστη χρήση κυρίως από καλλιέργειες με μεγάλες απαιτήσεις σε νερό(π.χ. καλαμπόκι, τριφύλλι), όπως και γίνεται.

 Σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα έχει δεχθεί απανωτά χτυπήματα λόγω της πανδημίας, των επανειλημμένων μεγάλων καταστροφών από παγετούς, χαλαζοπτώσεις και καύσωνες, του τεράστιου κόστους παραγωγής και τις επιπρόσθετες συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η παραμικρή επιβάρυνση στην άρδευση γονατίζει ακόμα περισσότερο τους μικρούς παραγωγούς. Πόσο μάλλον όταν αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη, σε σχέση με τις προηγούμενες χρεώσεις που γινόταν με βάση το κυβικό μέτρο.

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική που ασκείται στο όνομα της ανταποδοτικότητας και της εισπραξιμότητας από τη Δημοτική Αρχή Ελασσόνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμφωνία επί της ουσίας από την αντιπολίτευση της ΝΔ  παρά τους ψευτοκαβγάδες για τα μάτια του κόσμου, είναι πέρα για πέρα αντιλαϊκή. Αποδεικνύεται ότι τα μέτρα που σκοπεύουν στην αύξηση των ιδίων εσόδων ελέω κρατικής υποχρηματοδότησης για να «βγαίνει» ο δήμος, δεν λογαριάζουν την ανάγκη των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων να ποτίζουν φθηνά και δεν εξυπηρετούν τις απαιτήσεις τους όσον αφορά το δίκτυο άρδευσης και τις γεωτρήσεις που δεν συντηρούνται ποτέ και οι καθυστερήσεις στις επιδιορθώσεις των βλαβών τους αποδεικνύονται πολλές φορές επιζήμιες για το πενιχρό αγροτικό εισόδημα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας στηρίζει έμπρακτα τα αιτήματα των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ελασσόνας για μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, κατώτερες εγγυημένες τιμές και καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτια και γεωτρήσεις που ανέδειξαν με τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις τους. Διεκδικούμε και στηρίζουμε τα αιτήματα τους για:

-Ενιαία χρέωση με βάση το κυβικό μέτρο σε χαμηλή τιμή για όλο το δήμο.

-Γενικευμένη χρήση υδρόμετρων σε γεωτρήσεις, παροχές, φράγματα και λιμνοδεξαμενές.

-Η μέτρηση της χρέωσης των κυβικών μέτρων να καταγράφεται σε βιβλίο, που θα ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τους υδρονομείς μέχρις ότου αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο, εκτεταμένο-ολοκληρωμένο, ψηφιακό σύστημα ογκομέτρησης  των υδάτων για αγροτική χρήση.

-Ολοκλήρωση του φράγματος Αγιονερίου και κατασκευή μικρών φραγμάτων τεχνικού εμπλουτισμού των υδροφόρων στρωμάτων για την αποκατάσταση του υδρολογικού ισοζυγίου.

-Στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο, εξειδικευμένο προσωπικό, με υδρονομείς και σύγχρονα μηχανήματα για τη συντήρηση, την επισκευή βλαβών, τις επεκτάσεις δικτύων και τον έλεγχο αποθεμάτων.

-Έγκαιρη προμήθεια σε χαμηλές τιμές υλικών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του δικτύου.

-Καμία σκέψη για αυτοδιαχείριση στην άρδευση που στρώνει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της. 

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.