Τριήμερο πολιτισμού, ιστορίας, παράδοσης και γνώσης για Ελασσονίτες μαθητές

Δεν χωρά αμφιβολία πως η πρόσφατη εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας(των τμημάτων Γ1 και Γ3) στο νησί της Τήνου(..από τα πιο ενδιαφέροντα Κυκλαδονήσια) και στην Αθήνα ήταν ένα «γεμάτο» τριήμερο πολιτισμού, ιστορίας, παράδοσης και βέβαια γνώσης για τους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες.

Η εξόρμηση έγινε στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με θεματικές «Εικαστική παρέμβαση στο χώρο του σχολείου» και «Επιστήμη και τέχνη».

Οι μαθητές προσκύνησαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας της Τήνου(εκεί όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα) και στον Ι. Ναό Ζωοδόχου Πηγής, γνωστό ως Ναός της Ευρέσεως, αφού εκεί βρίσκεται το σημείο όπου βρέθηκε η Εικόνα της Παναγίας της Τήνου.

Πρωτόγνωρες οι εμπειρίες για τους μαθητές ήταν οι επισκέψεις στα μουσεία και τις συλλογές που βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα της Παναγίας της Τήνου. Στην Έκθεση Εικόνων και Κειμηλίων, στο Μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών και στο Μαυσωλείο της Έλλης.

Να θυμίσουμε πως το Μαυσωλείο της Έλλης «ξυπνάει» μνήμες από τη 15η Αυγούστου του 1940, τότε που το αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τήνου, καταδρομικό Έλλη που συμμετείχε στον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βυθίστηκε από Ιταλικό υποβρύχιο.

Νέες εμπειρίες για τους Ελασσονίτες μαθητές οι ξεναγήσεις τους στο χωριό Πύργος, ένα από τα ωραιότερα χωριά της Τήνου. Ο Πύργος γοητεύει τον επισκέπτη του με τις μοναδικές μαρμάρινες δημιουργίες των ντόπιων καλλιτεχνών(μαρμαρόστρωτοι δρόμοι, τέμπλα και άμβωνες στις εκκλησίες, θυρώματα και υπέρθυρα, κρήνες, επιτύμβια μνημεία, κ.ά.), δημιουργίες που έχουν στολίσει με μεράκι κάθε γωνιά του.

Εκεί, ένα εκπληκτικό Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, μουσείο - «κόσμημα» που παρουσιάζει στους επισκέπτες όλη τη μαγική διαδρομή του μαρμάρου, από την εξόρυξη έως την τεχνολογία και, τελικά, την τέχνη.

Εκεί, οι μαθητές συμμετείχαν σε σχετικό Εργαστήριο.

«Γεμάτες» οι επισκέψεις στο σπίτι Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, στα Εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών, στο Μουσείο των Τηνίων Καλλιτεχνών.

Σημαδιακή η επίσκεψη στο σπίτι - Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, στο σπίτι που γεννήθηκε ο σημαντικός Έλληνας γλύπτης, αντιπροσωπευτικό της απλότητας και λειτουργικότητας των σπιτιών της εποχής του, με τα καταπληκτικά προπλάσματα των έργων του και με τους μαθητές να εντυπωσιάζονται από τα έργα του.

Πιο δίπλα, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών Πύργου, όπου οι μαθητές είδαν έργα πολλών από τους μεγαλύτερους Έλληνες γλύπτες και «αντάμωσαν» με τον «Ψαρά», τον «Θεριστή», τον «Σάτυρο», το «Παιδί», τον «Φιλόσοφο», τον «Άμλετ», τον «Κάϊν», με ανδρικές και γυναικείες προτομές, με επιτύμβια έργα.

Αξέχαστα για τους μαθητές θα μείνουν ο γύρος του νησιού και βέβαια η στάση στον «βραχόσπαρτο» Βώλακα, ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά της Τήνου, που ξεχωρίζει για το σεληνιακό τοπίο του, «δεμένο» με την Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Εκεί, οι μαθητές θαύμασαν τους μεγάλους λείους γρανιτένιους βράχους και επισκέφθηκαν το Εργαστήρι κατασκευής ψάθας.

Το πλούσιο τριήμερο σε εντυπώσεις, παραστάσεις και γνώση ολοκληρώθηκε με την παρουσία της μαθητικής ομάδας στην Αθήνα και με επίσκεψη στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Εκεί, οι μαθητές θαύμασαν τους πίνακες και συμμετείχαν σε Εργαστήριο.

Για την ιστορία, τους Ελασσονίτες μαθητές συνόδευσαν στην εξόρμηση πολιτισμού και γνώσης οι εκπαιδευτικοί Λιάνα Κρανιώτου(Καλλιτεχνικών), Χαϊδούλα Παπαϊωάννου(φιλόλογος), Μαρία Κατή(φυσικός), Βαρβάρα Αντωνιάδου(βιολόγος).

Και κάποιες γραμμές για την ταυτότητα της Τήνου, που τόσο άρεσε στους Ελασσονίτες μαθητές, με τη πρόσφατη γραφίδα της γνωστής δημοσιογράφου ταξιδιωτικών εντυπώσεων Μάγιας Τσόκλη:

«Τήνος: Ο τόπος των θαυμάτων! Η Παναγία, η τέχνη του μαρμάρου, η λαϊκή αρχιτεκτονική, η πλούσια ενδοχώρα και βέβαια ο βοριάς…

Η Τήνος μας παραδίδεται ακέραια(σε σύγκριση με άλλα νησιά μας), με μια μεγαλοπρεπή και μοναδικά χειροποίητη ενδοχώρα, με χωριά – ανοιχτά μουσεία λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και σύγχρονα αρχιτεκτονήματα που κερδίζουν διεθνή βραβεία».

Είδαν πολλά και ενδιαφέροντα οι μαθητές του 1ουΓυμνασίου Ελασσόνας στο «γεμάτο» τριήμερο της Τήνου και της Αθήνας και επέστρεψαν στην Ελασσόνα ενθουσιασμένοι.

Νοιώθω πως για την ώρα θα τους συντροφεύουν για πολύ καιρό οι όμορφες αναμνήσεις της εξόρμησης. Και κάποια στιγμή αργότερα, όταν μεγαλώσουν, ίσως ξαναβρεθούν ως ενήλικες στα ίδια μέρη για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και να ξαναθυμηθούν την «εμπειρία ζωής» των μαθητικών τους χρόνων…


Του Γιάννη Μουκίδη
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.