«Χρυσό» το μέλι Ελασσονίτη σε διεθνή διαγωνισμό στο Dubai!

Μια σπουδαία διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό στο μακρινό Dubai απέσπασε πρόσφατα η Μελισσοκομική Ολύμπου(με υπεύθυνο τον Ελασσονίτη μελισσοκόμο - τεχνολόγο γεωπόνο Σπύρο Μήλλα). Πρόκειται για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, μια διεθνής αναγνώριση και… «με τη βούλα» για το μέλι Ολύμπου.

Με αφορμή την πρόσφατη διεθνή διάκριση, συναντήσαμε τον Ελασσονίτη μελισσοκόμο Σπύρο Μήλλα, που διατηρεί το «μέλι Ολύμπου». Ζωοτέχνης από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, ασχολείται πρακτικά με τη μελισσοκομία εδώ και 6 χρόνια, από το 2016, τότε που προχώρησε στην αγορά των πρώτων μελισσοσμηνών.
Άτομο χαμηλών τόνων, νεότατος, μετριοπαθής, δεν κρύβει τη διάθεση του να συνεχίσει να δουλεύει για το μέλι και τη μέλισσα. Μιλώντας για τις πρόσφατες σημαντικές διακρίσεις του μελιού που παράγει, βγάζει έναν δικαιολογημένο ενθουσιασμό και μια πίστη για αυτό που δημιουργεί καθημερινά.
Να θυμίσουμε πως η ενασχόληση του με τη μελισσοκομία του έδωσε την ευκαιρία παλαιότερα να βρεθεί στις Βρυξέλλες(στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), συμμετέχοντας σε διεθνείς συναντήσεις, εκπροσωπώντας το μέλι Ολύμπου και τη χώρα μας.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του δραστήριου Ελασσονίτη μελισσοκόμου - τεχνολόγου γεωπόνου: 
«Η Μελισσοκομική Ολύμπου διατηρεί ήδη 200 μελισσοσμήνη και εφαρμόζει βιολογικές μεθόδους για την εκτροφή τους. Γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος του Ολύμπου αλλά και την μαγευτική χλωρίδα του έκανε πράξη την συλλογή μελιού από το μυθικό βουνό. Μέλι με ιδιαίτερες δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κάνοντας τις απαραίτητες αναλύσεις και γνωρίζοντας για όλα τα χαρακτηριστικά του συμμετείχε αρχικά τον περασμένο Δεκέμβριο(…του 2021) στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανώτερης Ποιότητας και αποκόμισε το Αργυρό βραβείο για το προϊόν μας Μέλι Δάσους.
Ακολούθησε ως συνέχεια του πρώτου διαγωνισμού, τον περασμένο μήνα (Απρίλιο του 2022), η συμμετοχή μας σε διεθνή διαγωνισμό στο Dubai (DITA 2022), όπου και κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο σε ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά! Μετάλλιο το οποίο είναι συμβολικό λόγω του ότι είναι το πρώτο στο διαγωνισμό σε σύγκριση με πολλά άλλα. Μετά τις προσπάθειες μας, αναγνωρίζεται πλέον και διεθνώς η ξεχωριστή ποιότητα και η γεύση του Ολύμπιου μελιού. Δεν σας κρύβω πως υπάρχει διάθεση και πίστη για τη συνέχεια. Η πορεία μας δεν σταματά εδώ. Έχουμε μπροστά μας πολλούς διαγωνισμούς, όπου λαμβάνουμε μέρος και – γιατί όχι – περιμένουμε να έλθουν και νέες διεθνείς επιτυχίες. Για την ώρα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας εμπιστεύθηκαν και στήριξαν τις προσπάθειες μας για την αναγνώριση των προϊόντων μας όλα αυτά τα χρόνια».
Ζητήσαμε από τον Σπύρο Μήλλα να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να ξαναθυμηθεί τον καιρό που πρωτοξεκινούσε με το «χόμπι»(…τότε) της μελισσοκομίας.
Η «κατάθεση» του στην «Ε», ίσως είναι μήνυμα – «μάθημα» για εκκολαπτόμενους και υποψήφιους μελισσοκόμους και όχι μόνο:
«Ασχολήθηκα πρακτικά με τη μελισσοκομία, πριν έξη χρόνια, το 2016, με την αγορά των πρώτων μελισσοσμηνών. Η πολύβουη κοινωνία της μέλισσας με κέντρισε γρήγορα και από χόμπι στην αρχή της ενασχόλησης μου κατέληξα το 2018 να το έχω ως κύριο επάγγελμα με τη διατήρηση τότε 150 μελισσοσμηνών, στη θέση «Ξερολάκκι» Ολύμπου, σε υψόμετρο 1.700 μέτρων.
Σκοπός μου, από τότε και τώρα, ήταν και είναι η συνεχής ανάπτυξη και «παγιοποίηση» ενός νέου μοντέλου διατήρησης και διαχείρισης του είδους και του παραγωγού του μέσα από τη βιολογική μελισσοκομία. Πιστεύω ότι χωρίς τη μέλισσα τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο… χωρίς αυτήν, δυστυχώς θα είναι ολέθρια! Η μέλισσα λειτουργεί ως φυσικός αναπαραγωγός της χλωρίδας και της πανίδας. Είναι γνωστό πως πολλοί από τους επαγγελματίες, χωρίς να γνωρίζουν τις ωφέλειες της μέλισσας, ενεργούν αποτρεπτικά και ενάντια στους μελισσοκόμους, θεωρώντας την…ως παράσιτο. Χρησιμοποιούν ισχυρά εντομοκτόνα και πολλές φορές σε ακατάλληλες ώρες για την καταπολέμηση φυτικών ασθενειών με το άσχημο αποτέλεσμα…τη θανάτωση των σμηνών! Ο άνθρωπος θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαιώνιση του είδους, γιατί αυτό είναι συνάρτηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής…».
Του Γιάννη Μουκίδη 
Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.