«Έφυγε» ο «απόμαχος» φιλόλογος Μπάμπης Κυριλλίδης

 «Έφυγε» από τη ζωή πρόσφατα ο «απόμαχος» φιλόλογος – εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαράλαμπος(Μπάμπης) Κυριλλίδης, σε ηλικία 84 ετών.

Ο εκλιπών Ελασσονίτης, με καταγωγή από το Αγιονέρι Ελασσόνας, τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπιζε με καρτερικότητα σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ παρά την πολύμηνη περιπέτεια της υγείας του έως και τα τελευταία του διατηρούσε πλήρη διαύγεια.
Υπηρέτησε με ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση για πολλά χρόνια τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην επαρχία Ελασσόνας και όχι μόνο, διδάσκοντας σε γενεές μαθητών, που πάντα είχαν να πουν ένα καλό λόγο για τον παλαιό φιλόλογο τους, που δεν έκρυβε το προσωπικό ενδιαφέρον του για τη γενικότερη πορεία τους στη ζωή.
Από το 1964, θήτευσε στο Γυμνάσιο Τσαριτσάνης, στο τότε Γυμνάσιο Θηλέων Ελασσόνας, στο 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας και στο 1ο Λύκειο Ελασσόνας, ενώ διετέλεσε διευθυντής στο 1ο Γυμνάσιο Ελασσόνας και λυκειάρχης στο 1ο Λύκειο Ελασσόνας. Την περίοδο 1983 – 1988(πενταετία), αποσπάστηκε στη Γερμανία και εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της πόλης Ludenscheid(Λουντενσάϊντ) της Γερμανίας. Συνταξιοδοτήθηκε το 2006.
Ανήσυχο πνεύμα, διαβασμένος, αγαπητός στην τοπική κοινωνία και στην «οικογένεια» των εκπαιδευτικών και των πολυάριθμων μαθητών του, αθόρυβος και δημιουργικός, κοινωνικός, ευχάριστος συζητητής, δίκαιος και αυστηρός όταν έπρεπε, ακέραιος, με πνευματώδες χιούμορ. Φίλος του πολιτισμού, των σπορ και του αθλητισμού. Πάντα(παλαιότερα και τα τελευταία χρόνια), τον διέκρινε μια ασίγαστη «ανησυχία» για τα τοπικά «δρώμενα» αλλά και για τα όποια «κακώς κείμενα» της περιοχής. Δεν έκρυβε συχνά πυκνά τη φροντίδα και την ανησυχία του για την εξέλιξη της εκπαίδευσης, επικεντρώνοντας ανάμεσα στα άλλα στη σωστή σχέση εκπαιδευτικών και μαθητών και στον δίκαιο έλεγχο των μαθητών.
Παλαιότερα, ο Μπάμπης Κυριλλίδης ασχολήθηκε και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επί δημαρχείας Λαζάρου Μεταξιώτη, εκλεγμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο, διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητικών χώρων και Γυμναστηρίων του Δήμου Ελασσόνας. Μια λεπτομέρεια που ίσως είναι άγνωστη για τον πολύ κόσμο είναι πως ο ανήσυχος αυτοδιοικητικός ήταν ένας από αυτούς που φρόντισαν για την εύρυθμη λειτουργία του σημερινού Κλειστού Γυμναστηρίου της Ελασσόνας, με συντονισμένες ενέργειες και συνεχείς πιέσεις για τη ρευματοδότηση του.
Ακόμη, θήτευσε παλαιότερα ως αντιπρόεδρος στην τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης(Ν.Ε.Λ.Ε.) Νομού Λάρισας.
Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Αναστασία Κόκκινου – Κυριλλίδη και τα παιδιά του Αλέξανδρο(Αλέξη) Κυριλλίδη(πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ), που ζει και εργάζεται(σε γνωστή αντιπροσωπεία αυτοκινήτων) στη Λάρισα και Συμέλα(Μελίνα), που ζει στη Μάνδρα Αττικής, τα αδέλφια του Αναστάσιο, Κύριλλο και Δέσποινα με τις οικογένειες τους. Ευτύχησε να χαρεί και 5 εγγόνια.
Ο Ελασσονίτης – Αγιονερίτης «απόμαχος» φιλόλογος κηδεύτηκε, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου(συνοικία Αμπελοκήπων – «Βαρόσι»), όπου λειτούργησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Γκανάτσιος.
Ο θάνατος του εκπαιδευτικού Μπάμπη Κυριλλίδη «ξύπνησε» πρόσφατες μνήμες στην τοπική εκπαίδευση, αφού το τελευταίο εξάμηνο έχουν φύγει από τη ζωή και άλλοι «απόμαχοι» συνάδελφοι του, ο φυσικός Γιάννης Γκουντούλας, ο φυσιογνώστης Οδυσσέας Σούλιος, κ.ά.
Του Γιάννη Μουκίδη 
Πηγή: ΕφΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.