Ομόφωνο ηχηρό «ναι» στην ίδρυση αγροτικού Δ.Ι.Ε.Κ. Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας

 Την ίδρυση και λειτουργία δημόσιου αγροτικού Ι.Ε.Κ. Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας στην Ελασσόνα και την έγκριση υποβολής του σχετικού αιτήματος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας στη χθεσινοβραδινή ειδική συνεδρίαση του, με την παρουσία των βουλευτών Λάρισας Βασίλη Κόκκαλη και Ευαγγελίας Λιακούλη. Μηνύματα έστειλαν ακόμη οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Αρχικά, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας «κατέθεσε» και ανέλυσε την πρόταση της δημοτικής αρχής για την ίδρυση και τη λειτουργία δημόσιου Ι.Ε.Κ. Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας στην Ελασσόνα επικεντρώνοντας με νόημα: «Με γνώμονα την οργάνωση και την υποστήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των σημερινών αλλά και των αυριανών απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, καθώς η περιοχή αποτελεί την καρδιά της κτηνοτροφίας και της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων της χώρας, ο Δήμος Ελασσόνας προχωράει σε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει ένα τμήμα σε νέες εγκαταστάσεις και εργαστήρια, με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπου οι απόφοιτοι θα είναι σύγχρονοι επαγγελματίες, με αναγνωρισμένη αξία στον χώρο και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση, τοποθετώντας την κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική επαρχία Ελασσόνας σε κυρίαρχο ρόλο οδηγού που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις του γαλακτοκομικού κλάδου. Η λειτουργία ενός νέου Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας», μέσω του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Επιθυμώ την ομόθυμη στήριξη του αιτήματος μας. Τα λάθη και οι παραλείψεις που μπορεί να έγιναν δεν είχαν σκοπό να προσβάλουν κανέναν. Πιστεύω πως όλοι είχαν και έχουν την πρόθεση για τη λειτουργία του. Θέλουμε να είμαστε το έβδομο αγροτικό ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Με σύμπνοια και συνεργασία θα τα καταφέρουμε. Ευχαριστίες σε όλα τα κόμματα και στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την στήριξη τους».

Στη σύντομη τοποθέτηση του ο βουλευτής Βασ. Κόκκαλης υπενθύμισε: «Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι επιτακτική ανάγκη η σχολή στην Ελασσόνα. Είναι ξεκάθαρα θέμα πολιτικής βούλησης. Δεν θα υπάρχει καμιά δικαιολογία για τη σημερινή κυβέρνηση η μη ίδρυση αυτής της σχολής. Συστράτευση όλων για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας».

Με τη σειρά της, η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη στάθηκε στο «εξαιρετικής σημασίας ζήτημα για την Ελασσόνα» και έκανε λόγο για θέμα πολιτικής βούλησης στο «δίκαιο, λογικό και αναγκαίο αίτημα που ανταποκρίνεται στις ελάχιστες ανάγκες της περιοχής».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. – πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα: «Υπονομεύτηκε η προσπάθεια που είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή με τη δημιουργία και λειτουργία της Γαλακτοκομικής Σχολής. Πρέπει να ακουστούν οι αλήθειες και το τι αντιμετωπίσαμε. Δυστυχώς, η σημερινή δημοτική αρχή δεν την ήθελε την σχολή. Καλούμαστε σήμερα να κάνουμε το αυτονόητο. Αυτό που αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο στις 1 Μαρτίου του 2017. Ο Δήμος πρέπει να κοιτάζει μπροστά και να κοιτάξουμε όλοι μας για το καλό του τόπου. Εννοείται, στηρίζουμε αυτό που ξεκινήσαμε και η ελάχιστη εμπειρία μας είναι στη διάθεση όλων. Ενότητα για να πετύχουμε τον στόχο μας. Όταν ενώνουμε δυνάμεις μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Από τη δημοτική παράταξη του απουσιάζοντος αντιδημάρχου Δημ. Καρανίκα, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Καριπίδης ανέφερε: «Στηρίζουμε την πρόταση και είμαστε θετικοί. Ανάγκη να προσελκύσουμε κόσμο για τη λειτουργία του δημόσιου αγροτικού Ι.Ε.Κ. Να γνωρίζουμε ποιος αναλαμβάνει τις πιστώσεις και κάλυψη λειτουργίας από το κράτος. Η παρέμβαση όλων είναι απαραίτητη».

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας – δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Αβρανάς ανέφερε: «Συμφωνούμε με την ίδρυση και λειτουργία του δημόσιου Ι.Ε.Κ. Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας στην Ελασσόνα. Είναι μία θετική εξέλιξη για την περιοχή. Δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να αποκτήσουν ένα δίπλωμα. Θα βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στενάζει και το κόστος παραμένει δυσβάσταχτο. Και βέβαια οι νέοι που θα φοιτήσουν και στη συνέχεια θα βγουν στην αγορά εργασίας ζητούν μισθούς αξιοπρεπείς, σωστές συνθήκες εργασίας και ανθρώπινα ωράρια».

Τοποθετήσεις έκαναν ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλοι Διονύσης Κουρομπίνας, Ιπποκράτης Τζιουμακλής, Φώτης Καραγκόγκος, Ανέστης Σερετίδης και οι δημοσιογράφοι Χρήστος Αθανασιάδης και Απόστολος Βάλλας.

Του Γιάννη Μουκίδη 
Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.