Δεκάδες προσκυνητές στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας

Δεκάδες προσκυνητές και επισκέπτες από την περιοχή του πρώην Δήμου Ποταμιάς, την Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας ανηφόρισαν και φέτος στο γραφικό εξωκκλήσι - παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, που δεσπόζει σε λόφο, πολύ κοντά στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας, τιμώντας τη μνήμη του θεμελιωτή του Αγιορείτικου κοινοβιακού μοναχισμού.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό με Αρτοκλασία και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Μπίσμπας, οι ιερείς π. Γεώργιος Σαπουνάς(του Ευαγγελισμού) και π. Θεόδωρος Πατσιτός(του Μεσοχωρίου), και ο διάκονος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Σπυρίδων Σταμούλης, ενώ έψαλλε χορός Ελασσονιτών ιεροψαλτών.

Ανήμερα της εορτής, ο π. Θεόδωρος Πατσιτός αναφέρθηκε στη ζωή και στα έργα του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, που άφησε το δικό του έντονο «στίγμα» προσφοράς στη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και όχι μόνο. O Άγιος υπήρξε ο πρώτος κτήτορας κοινοβιακής μονής στον Άθωνα, της συγκεκριμένης Μονής.

Ο τιμώμενος Άγιος συνέδεσε το όνομά του με το Άγιο Όρος. Έζησε τον απόλυτο μοναχισμό με διαρκή προσφορά. Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ανέδειξε με απίστευτο δυναμισμό και σοφία το Περιβόλι της Παναγιάς, αφήνοντας τα δικά του ίχνη στον Άθω κατά τον 10ο αιώνα. Ο Αθανάσιος ο ονομαζόμενος και Αθωνίτης, από την προσφορά του στο Όρος, γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 927, αν και η ακριβής χρονολογία δεν έχει γίνει γνωστή, από γονείς πλούσιους. Ο πατέρας καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η μητέρα από την Κολχίδα του Πόντου. Πριν ακόμη γεννηθεί, ο πατέρας του πέθανε, ενώ μετά τη γέννησή του πέθανε και η μητέρα του. Βαπτίστηκε και έλαβε το όνομα Αβραάμιος, ενώ την επιμέλειά του ανέλαβε μια μοναχή συγγενής του. Η μοναχή ήταν αυτή που σημάδεψε τη ζωή του, δίνοντάς του τα εφόδια εκείνα τα οποία αργότερα τον οδήγησαν στον μοναχισμό. Ως παιδί ξεχώριζε για τη θέλησή του για μόρφωση, αλλά και για την αφιέρωσή του στον Θεό. Όταν, δε, πέθανε η μοναχή που τον φρόντιζε, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί αυτοκράτορος Ρωμανού Α' Λεκαπηνού (920-944). Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο Αβραάμιος έγινε κάτοχος και δάσκαλος «πάσης φιλοσοφίας και ρητορικής», με τη φήμη του να φθάνει μέχρι τα βασιλικά ανάκτορα. Η όλη του πορεία, το ήθος του, η πραότητα, ο πλούτος της γνώσεως, το δε έντιμο και χρηστό του χαρακτήρα του τον έκαναν αγαπητό σε όλους. Εξαιτίας των χαρι­σμάτων του, οι μαθητές και διδάσκαλοι της Σχολής, «κοινή ψήφω», ζήτησαν από τον αυτοκράτορα να εκλεγεί διδάσκαλος αυτής. Έτσι, με αυτοκρατορική υπόδειξη, τιμάται με το αξίωμα του διδασκάλου. Ο Αβραάμιος σύντομα απέδειξε τις ικανότητές του. Απέκτησε πολλούς μαθητές και συγχρόνως τη φήμη του σοφού διδασκάλου. Γι’ αυτό, χρόνο με τον χρόνο, ο αριθμός των μαθητών μεγάλωνε, ενώ η ζωή του είχε ταυτιστεί με τις αρχές του Χριστιανισμού. Επιθυμία του ήταν να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Θεό, μέσα από τον μοναχισμό. Έτσι, πήγε στο όρος Κυμινά, όπου έγινε δεκτός από τον ηγούμενο Όσιο Μιχαήλ και εκάρη μοναχός με το όνομα Αθανάσιος. Μετά την κουρά του, ο Αθανάσιος, με την καθοδήγηση του Μιχαήλ, επιδόθηκε στην άσκηση των μοναχικών αρετών. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών κατέκτησε «πάσαν ασκητικήν πολιτείαν» και συνέλεξε σε βραχύ χρόνο πλούτο αρετών, ώστε «να καθάρει την διάνοιαν» και να δει «θεία θεωρήματα», όπως αναφέρουν όσοι ασχολήθηκαν με τη ζωή του και την πορεία του ως μοναχού.

Στη συνέχεια, έφυγε από εκεί και πήγε στα ενδότερα του Αγίου Όρους. Εκεί, μετά από πολλές παρακλήσεις του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, με τον οποίο γνωρίζονταν, έχτισε έναν ναό προς τιμήν της Παναγίας. Ακόμη, δημιούργησε πολλά κελιά για τούς μοναχούς. Μετά από πολλούς κόπους και θυσίες, δημιούργησε την Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας, η οποία είναι η αρχαιότερη μονή στο Όρος και τιμάται επ' ονόματι του Οσίου Αθανασίου (963 μ.Χ.).

«Εξεδήμησε προς Κύριον» και μάλιστα με τρόπο μαρτυρικό. Συγκεκριμένα, υπήρχε ανάγκη να μετασκευαστεί η οροφή του Ναού της Μονής. Ο Άγιος, αν και σε μεγάλη ηλικία, ανέβηκε και αυτός μαζί με άλλους αδελφούς της μονής για να κάνουν το έργο. Η οροφή όμως κατέρρευσε και καταπλάκωσε τον Όσιο Αθανάσιο μαζί με τους υπόλοιπους μοναχούς!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφικό εξωκκλήσι - παρεκκλήσι του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στον Ευαγγελισμό Ελασσόνας γιόρτασε για 25η συνεχή χρονιά, με «οικοδεσπότη» και «κτήτορα» του - «ψυχή» της πολύχρονης θρησκευτικής πανήγυρης τον Ελασσονίτη «απόμαχο» δασικό υπάλληλο Νίκο Φτάκα.

Στο διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ανάμεσα στις παρουσίες:

Ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα και Γιώργος Κατσιούρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο – πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Λευθέρης Μουλτσιάς, ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Σερετίδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ευαγγελισμού Σπύρος Λιούρας, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Δήμου Ελασσόνας Έλενα Ταζέ – Νίκου, εκπρόσωπος του δασάρχη Ελασσόνας Χρήστου Αναστόπουλου, τοπικοί σύμβουλοι, αυτοδιοικητικοί, κ.ά.

Του Γιάννη Μουκίδη Φωτογραφίες: Θάνος Βίτκος
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.