Οι Ελασσονίτες τίμησαν την Αγία Κυριακή

 Με θεία κατάνυξη τιμήθηκε η μνήμη της Αγίας Κυριακής στο εκκλησάκι που βρίσκεται στη συνοικία Αμπελοκήπων(«Βαρόσι»), λίγο πιο δίπλα από την πέτρινη τοξωτή γέφυρα και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, κοντά στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

Αρχικά, το απόγευμα της Τετάρτης, παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο καθιερωμένος εσπερινός με Αρτοκλασία, ενώ σήμερα Πέμπτη, ανήμερα της εορτής, πραγματοποιήθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Τόσο στον Εσπερινό όσο και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Πρωτοπρεσβύτερος – εφημέριος του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου π. Ευάγγελος Γκανάτσιος και κληρικοί της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.

Η Αγία Κυριακή έζησε τον 3ο αιώνα και μαρτύρησε επί εποχής Διοκλητιανού, λίγα χρόνια πριν ο Μέγας Κωνσταντίνος καθιερώσει την ανεξιθρησκεία. Η Αγία Κυριακή πήρε το όνομά της επειδή γεννήθηκε ημέρα Κυριακή.

Σύμφωνα με το αρχείο Ιστορίας – Πολιτισμού του Δικτύου Συλλόγων επαρχίας Ελασσόνας «Περραιβία», ο Ναός της Αγίας Κυριακής στην Ελασσόνας είναι του 18ου αιώνα.

 Πρόκειται για μικρό λιθόκτιστο μονόκλιτο ναό με στοά – χαγιάτι στη δυτική πλευρά. Από το ζωγραφικό διάκοσμο διασώθηκαν μόνο τμήματα στον Ανατολικό τοίχο του Ιερού Βήματος και ίχνη τοιχογράφησης στην αβαθή κόγχη πάνω από την είσοδο, όπου παλαιότερα διακρινόταν και η κτητορική επιγραφή.

Με βάση τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά, οι παραπάνω τοιχογραφίες χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα.

Ο ναός χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με περιβάλλοντα χώρο 50 μέτρων, επειδή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.