Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Επ. Ελασσόνας: Τα χρήματα για το αγροτικό πετρέλαιο είναι ψίχουλα και κοροϊδία

Σε ανακοίνωση τους, οι Αγροκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Επ. Ελασσόνας, επισημαίνουν τα εξής:

 "Ήδη γίνεται προσπάθεια από κάποιους αγροτοσυνδικαλιστές και κυβερνητικούς παράγοντες να θεωρηθεί επιτυχία το γεγονός ότι δίνεται ξανά επιστροφή για το πετρέλαιο μετά το 2016 αποκρύπτοντας το γεγονός ότι ισχύει μόνο για φέτος και ότι τα χρήματα που δίνονται είναι ψίχουλα.

 Για την αποκατάσταση της πραγματικότητας συνάδελφοι τονίζουμε τα εξής: 

1.     Ακόμη και αυτά τα ψίχουλα για το πετρέλαιο δίνονται κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος και των μπλόκων του χειμώνα. Θα θυμάστε πως αρχικά είχαν ανακοινώσει επιστροφή 50εκ. μόνο για συνεταιρισμένους αγρότες και στην διάρκεια των μπλόκων έγιναν 60εκ για όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους και τώρα 70εκ.

2.     Τα χρήματα είναι ψίχουλα και κοροϊδία, δεν καλύπτουν ούτε καν την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου μετά τα μπλόκα και είναι ένα ελαχιστότατο ποσό από το τεράστιο κόστος στο πετρέλαιο που όλοι ξοδεύουμε. Να θυμίσουμε ότι το 2016 που σταμάτησε η επιστροφή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το ποσό ήταν 180εκ τον χρόνο και η τιμή του πετρελαίου περίπου 1ευρώ/λίτρο. Τώρα με 2ευρώ/λίτρο δίνουν μόλις 70εκ σαν επιστροφή. Σταγόνα στον ωκεανό.

3.      Ζητάμε να δοθούν επιπλέον χρήματα φέτος για επιστροφή στο πετρέλαιο ώστε να καλυφθεί το τεράστιο κόστος. Τουλάχιστον στο ποσό που ήταν όταν κόπηκε (180εκ) και πάλι δεν επαρκούν.

4.     Στην ερώτηση που θα βρεθούν τα χρήματα απαντάμε ότι υπάρχουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόλις πρόσφατα στην Βουλή, πριν 2 μήνες, έδωσαν επιπλέον 80εκ στους εφοπλιστές και 10% αύξηση των ναύλων ενώ ήδη σε αυτούς δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο.

5.     Βάζουμε πάντα το αίτημα μας για ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, κλινικάρχες, ξενοδόχοι κλπ γιατί υπάρχουν χρήματα αλλά είναι πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων να μην τα δίνουν για την στήριξη του Πρωτογενή τομέα αλλά να στηρίζουν άλλους.

 Την ίδια ώρα σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, που βλέπουν τις τελευταίες μέρες να καταφτάνουν ακόμα πιο «φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί του ρεύματος, εκτοξεύοντας το ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και την αγωνία για την επιβίωσή τους, αφού παράλληλα έχει αυξηθεί το κόστος για το αγροτικό πετρέλαιο, τα αγροεφόδια, τα λιπάσματα κ.λπ.

 Ταυτόχρονα φορτώνονται για τα καλά τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, που «ζει και βασιλεύει», ενώ πουθενά δεν βλέπουν την επιδότησή της κατά 80% που τους είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Ετσι, οι τελικές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται συνεχώς.     Συγκεκριμένα, διαμορφώνονται για τον Αύγουστο στα 17 - 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ μόλις πριν έναν χρόνο ανέρχονταν στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ουσιαστικά επιδοτείται το 40% - 50%.

 Για να υπάρξει πραγματική ανακούφιση και να μπορέσουν να παράγουν αγρότες και κτηνοτρόφοι το επόμενο διάστημα, απαιτείται να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση τα αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, πραγματική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και γενναία μείωση στην τιμή του ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής".

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.