Περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ σε Βλαχογιάννι και Πραιτώρι

 Περιοδεία στα χωριά Βλαχογιάννι και Πραιτώρι του Δήμου Ελασσόνας, πραγματοποίησαν τα στελέχη του ΚΚΕ, Τάσος Τσιαπλές, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας και Δημήτρης Αβρανάς, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Ελασσόνας, συνοδευόμενοι από το στέλεχος του Κόμματος στην περιοχή, Γιώργο Μπεκιάρη.

Στο Βλαχογιάννι, τα στελέχη του ΚΚΕ, ενημέρωσαν τους κατοίκους για τις θέσεις του Κόμματος, για τα ζητήματα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης μεγάλων επιχειρηματικών φωτοβολταικών πάρκων στη περιοχή, γενικότερα για της ενέργειας, της ακρίβειας που βασανίζει τις λαϊκές οικογένειες και τα προβλήματα των γεωργοκτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα ανέφεραν τα εξής:

«Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας, που υλοποιούν εδώ και χρόνια η Ε.Ε, όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), έχουμε και στη Θεσσαλία μεγάλη επέλαση επιχειρηματικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων κερδών.

Μια τέτοια μεγάλη επιχειρηματική επένδυση με φωτοβολταικά, σχεδιάζεται και στις θέσεις «Ισώματα, Βλαχογιαννίου, Ζαγόρι, Λευκαδούλια», έξω από το Βλαχογιάννι, σε δημόσια έκταση 1.174 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί εδώ και δεκαετίες, βοσκότοπο για τα χιλιάδες ζώα των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Η ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της ΜΠΕ του συγκεκριμένου φωτοβολταικού πάρκου, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού (Ν.Δ), ούτε για τις παρατάξεις του κ. Τσιλιμίγκα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), του κ. Κουρέτα (Πρωτοβουλία), του κ. Ακρίβου (Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια) και της ναζιστικής Ελληνικής Αυγής, που συμφωνούν με την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και της παράδοσης της στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και έχουν εγκρίνει στο περιφερειακό συμβούλιο, πάμπολλες ΜΠΕ επιχειρηματικών μονάδων ΑΠΕ.

Οι κάτοικοι του Βλαχογιαννίου και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί από την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας και την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταικά, αιολικά, μονάδες βιοαερίου, δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.

Το αποδεικνύουν οι τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, που θα οδηγήσουν πολύ περισσότερες οικογένειες με κομμένο ρεύμα στο σπίτι τους, μικροαγρότες και μικροεπαγγελματίες στις επαγγελματικές τους ασχολίες, λόγω οικονομικής αδυναμίας, σε αντίθεση με όσα μας έλεγαν οι κυβερνήσεις, η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, ότι με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες θα υπάρχει μείωση της τιμής του.

Αν προχωρήσει η εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου, γιατί η τελική απόφαση λαμβάνεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση και το υπουργείο, οι κτηνοτρόφοι του χωριού που χρησιμοποιούν και την συγκεκριμένη έκταση ως βοσκότοπο εδώ και πολλές δεκαετίες, θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις επιδοτήσεις λόγω έλλειψης βοσκοτόπων, με το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με την Λαική Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, είναι ενάντια στην εκχώρηση της δημόσιας έκτασης των 1.174 στρεμμάτων χορτολιβαδικής έκτασης-βοσκότοπου στο Βλαχογιάννη, σε επιχειρηματίες για εγκατάσταση φωτοβολταικού πάρκου.

Είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο το λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σαφή χωροθέτηση και με σεβασμό στο περιβάλλον.

Απ’ αυτή τη σκοπιά έχουμε καταψηφίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας όλες τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην ενέργεια που την μετατρέπουν σε ακριβό εμπόρευμα για το λαό και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, καταστρέφοντας σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στην συγκεκριμένη, την γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και το περιβάλλον.

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αντί να καυχιέται για την αρνητική γνωμοδότηση, να απαιτήσει απο την ομογάλακτή της κυβέρνηση της Ν.Δ, να μην εκμισθώσει στην ιδιωτική εταιρεία τη δημόσια έκταση των 1.174 στρεμμάτων στο Βλαχογιάννη και να μην αδειοδοτήσει την εγκατάσταση του φωτοβολταικού πάρκου, ώστε να παραμείνει βοσκότοπος για τις ανάγκες του χωριού.

Κάλεσαν τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, να οργανώσουν τον αγώνα τους σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Να διεκδικήσουν παράλληλα την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, καύσιμα. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων – λιγνίτης – κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα των γεωργοκτηνοτρόφων.

Όχι στην απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, αγώνας για να γίνει πραγματικά κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο απ’ όλους και όχι ακριβό εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων.

· Στο Πραιτώρι, επισκέφθηκαν αρχικά τον καταυλισμό με τα κοντέινερ, όπου διαμένουν εδώ και ενάμισι χρόνο, 10 οικογένειες σεισμόπληκτων σε πολύ δύσκολες συνθήκες και στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού, όπου συζήτησαν με τους κατοίκους για τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν από τον σεισμό της 3/3/21, διαψεύδοντας τα μεγάλα λόγια κυβέρνησης, περιφερειακής και δημοτικής αρχής, ότι όλα αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και σωστά.

Αρκετοί κάτοικοι, των οποίων τα σπίτια χαρακτηρίστηκαν κίτρινα και πράσινα, κατήγγειλαν ότι δεν πήραν καν το βοήθημα των 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες μετά τον σεισμό. Ελάχιστοι πήραν αποζημίωση για οικοσκευές και επιδιορθώσεις.

Ενώ ξεκίνησαν κατεδαφίσεις σπιτιών που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα», κανείς δεν ξεκίνησε να φτιάχνει νέο σπίτι, γιατί δεν έχει εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια, αλλά κυρίως γιατί με τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση (14.000 ως προκαταβολή και 1.000 το τ.μ, για τα κόκκινα, όταν εκδοθεί η άδεια), κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, ανέφεραν ότι επανειλημμένα, ως Κόμμα, έχουμε αναδείξει αυτά τα προβλήματα στη Βουλή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας, διεκδικώντας:

Να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους το έκτακτο βοήθημα των 600 ευρώ από την κυβέρνηση, όπως και το επίδομα για την οικοσκευή σε όσους έπαθαν ζημιά.

Να δοθεί άμεσα αποζημίωση σε όλους τους σεισμόπληκτους για το 100% των ζημιών σε α’ και β΄ κατοικία, σε αποθήκες, καταστήματα, γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες.

Να μηδενισθούν τα χρέη των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας. Αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.