"Άσπρισε" ο Όλυμπος – Πως εξηγείται το φαινόμενο σύμφωνα με μετεωρολόγο

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στον μήνα Σεπτέμβριο αλλά προχθές ο Όλυμπος «ντύθηκε» στα λευκά.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Πάττυ Σπηλιωτοπούλου, το φαινόμενο αυτό πρόκειται για χιονοχάλαζο, και όχι χιόνι όπως πολλοί νομίζουν.

«Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε κατακόρυφες ροές αέρα από κάτω προς τα πάνω στην ατμόσφαιρα, και ο αέρας ταξιδεύει στα νέφη τα οποία δίνουν αρκετή βροχή για σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε στην εκπομπή «Συνδέσεις» η μετεωρολόγος Πάττυ Σπηλιωτοπούλου και πρόσθεσε ότι το χιονοχάλαζο έπεσε στα περίπου 2.000 μέτρα υψόμετρο ενώ η θερμοκρασία στην περιοχή κυμαίνεται στους 10 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, ανέφερε το χιονοχάλαζο διαφέρει από το χιόνι και το χαλάζι, αν και σαν μηχανισμός σχηματισμού μοιάζουν αρκετά αυτά τα τρία.

Πρόσθεσε ακόμη ότι, το χιόνι και το χαλάζι θέλουν μεγάλα ποσά υγρασίας σε μεγάλο ύψος στην ατμόσφαιρα, και πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Σε αυτές τις συνθήκες, παγώνουν τα υγροσταγονίδια που υπάρχουν στα σύννεφα.

Η διαφορά του χαλαζιού από το χιονοχάλαζο είναι ότι το χαλάζι περιέχει μικροσκοπικά στερεά σωματίδια από τη γη, όπως σκόνη, που κολλάνε στα παγωμένα υδροσταγονίδια στην ατμόσφαιρα. Το χιονοχάλαζο, αντιθέτως, αποτελείται από παγωμένα υδροσταγονίδια στα οποία κολλάνε μικρότερα σε μέγεθος υδροσταγονίδια και δημιουργούν ένα συσσωμάτωμα πάγου.

ertnews.gr 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.