Γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίου Ευσταθίου στην ΠΑΠ Ελασσόνας

Η Ελασσόνα τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, στον φερώνυμο Ιερό Ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 ΠΑΠ / 3ος ΛΠ(…στο 1ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ελασσόνας – Κοζάνης). 

Σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.

Αύριο Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, το πρωί, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου θα λειτουργήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Τρίτης αναμένεται να παραστούν οι αρχές της περιοχής, στρατιωτικοί και λίγοι προσκυνητές.

Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Ευσταθίου:

Ο Άγιος ήταν αρχικά ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Πλακίδας. Αρχιστράτηγος στο Ρωμαϊκό στρατό επί αυτοκρατορίας Τραϊανού. Όταν ο Χριστός παρουσιάσθηκε μπροστά του μια μέρα στο δάσος με τη μορφή ελαφιού, ο Ευστάθιος πίστεψε και βαπτίσθηκε μαζί με τη σύζυγό του Θεοπίστη και τα παιδιά τους Αγάπιο και Θεόπιστο. Μόλις πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο αξιωματικός του έγινε χριστιανός, τον απέπεμψε από τον στρατό και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Μάλιστα, στο δρόμο για την εξορία ο Ευστάθιος χωρίσθηκε από τη σύζυγό του και τα παιδιά του. Έπειτα από κάποια χρόνια, ο Τραϊανός χρειάσθηκε ξανά την πολύτιμη προσφορά του Ευσταθίου και τον ανακάλεσε στο στράτευμα του. Οι πολεμικές ικανότητες του Αγίου χάρισαν στον αυτοκράτορα μεγάλες νίκες. Μάλιστα, ο Ευστάθιος σε μια από τις εκστρατείες του βρήκε ξανά την οικογένειά του, η οποία όλα αυτά τα χρόνια είχε περάσει πολλές κακουχίες. Λίγο καιρό αργότερα ο Ανδριανός, διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί σε θυσία που θα γινόταν σε ειδωλολατρικούς θεούς. Ο Ευστάθιος αρνήθηκε και ο αυτοκράτορας διέταξε να τον θανατώσουν, κλείνοντάς τον μέσα σε…πυρακτωμένο χάλκινο βόδι!

Γιάννης Μουκίδης - Ανδρέας Νικούλης

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.