Η Ελασσόνα τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου

Η πόλη της Ελασσόνας τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου, ο οποίος είναι και προστάτης των κυνηγών, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 ΠΑΠ / 3ος ΛΠ (στο 1ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ελασσόνας – Κοζάνης).

Την παραμονή της εορτής, το απόγευμα της Δευτέρας, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας, όπου χοροστάτησε ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου.

Σήμερα Τρίτη, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Στρατιωτικός Ιερέας της 1ης Στρατιάς, Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Σαμαράς και συμπροσευχήθηκε ο ιερέας π. Αλέξανδρος Νεζεργιώτης.

Στο Θείο Κήρυγμα, ο Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Σαμαράς αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Ευστάθιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ανάμεσα στα άλλα: «Ο Ευστάθιος ονομαζόταν Πλακίδας και ήταν ανώτερος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, ειδωλολάτρης αλλά άνθρωπος με αγαθή καρδιά. Έκανε πολλές φιλανθρωπίες. Σύμφωνα με την παράδοση, μία ημέρα καθώς κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε να γίνει χριστιανός. Με αυτό το όραμα πίστεψε στη νέα θρησκεία και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος. Χριστιανοί βαπτίστηκαν και η γυναίκα του Τατιανή, που έλαβε το όνομα Θεοπίστη και τα δύο παιδιά του που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος. Όμως, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έχασε τα πάντα. Τα υπέμενε όλα με δύναμη, με καρτερία, με υπομονή. Η υπομονή είναι βασική αρετή που θα οικοδομήσουμε τη ζωή μας. Η ζωή των Αγίων μας δεν είναι εύκολη. Το μαρτύριο του Αγίου Ευσταθίου δίδει το μήνυμα πως η ζωή μας είναι ζωή με βάσανα, με μαρτύρια, με δυσκολίες. Ο Άγιος(με την οικογένεια του) βασανίστηκε μέχρι θανάτου και μαρτύρησε, αφού αρνήθηκε να προσκυνήσει και πάλι τα είδωλα, όπως τους ζητήθηκε από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Ας μας εμπνέει το μέγιστο παράδειγμα του Αγίου Ευσταθίου, η υπομονή».

Τέλος, παρατέθηκε μικρή δεξίωση, όπου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας Δημήτρης Καρανίκας και Γιώργος Κατσιούρας, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο συνταγματάρχης Γεώργιος Πλιάκας, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ – αντισυνταγματάρχης(ΥΠ) Αθανάσιος Δεδικούσης, ο διοικητής 3ου Λόχου Πυρομαχικών(ΛΠ) Ελασσόνας της 361 ΠΑΠ – λοχαγός(ΥΠ) Αστέριος Τσιτσιβάς, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου – ταγματάρχης Γρηγόριος Γκάλης, ο διοικητής ΔΑΚ Λυκουδίου Β. Γκουτζιούπας, ο αντιστράτηγος ε.α. – πρώην διοικητής της ΠΑΠ Ελασσόνας και κτήτορας του Ναού Αγίου Ευσταθίου Δημήτρης Μπάδρας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Λευθέρης Μουλτσιάς, εκ μέρους του Α.Τ. Ελασσόνας ο Κώστας Βαλιώτης, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ελασσόνας Αλέξανδρος Φλέγγας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Γιώργος Γιαννούλας, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της 361 ΠΑΠ, μέλη των οικογενειών τους, παλαιοί υπάλληλοι του πολιτικού προσωπικού της μονάδος και αρκετοί προσκυνητές.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.