Λιακούλη: Η ανεργία στη Θεσσαλία “χτυπάει κόκκινο”

 Κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η αύξηση της ανεργίας στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Αναλυτικότερα, με την Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, αναδεικνύει ότι στην «Έρευνα Εργατικού Δυναμικού» για το Β’ τρίμηνο του 2022, που δημοσίευσε η Ελ.Στατ. στις 15/9/22, η περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται πανελλαδικά στη δεύτερη υψηλότερη θέση ανεργίας με 17,2 %, παρουσιάζοντας αυξητικές τάσεις. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει ότι στην αντίστοιχη Ανακοίνωση της Ελ.Στατ για το Α’ τρίμηνο του 2022, η ανεργία στη Θεσσαλία ανερχόταν σε 14,4 %. Καταγράφεται, δηλαδή, αύξηση κατά 2,8 %.

Η Λαρισαία Βουλευτής υπογραμμίζει πως «ο προβληματισμός εντείνεται, καθώς η επιδείνωση σημειώνεται σε μια δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στο έλεος της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, με τους συμπολίτες μας να αγωνιούν για την κάλυψη ακόμα και των ανελαστικών δαπανών».

Επιπροσθέτως, η Ε. Λιακούλη τονίζει ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την ίδια ημέρα (15/9/22), τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού διατρέχει ένας στους πέντε πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34 %), τη Βουλγαρία (32 %), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28 %)».

Η Λαρισαία Βουλευτής καυτηριάζει με έμφαση ότι «το να καταγράφει τη 2η υψηλότερη ανεργία σε όλη την Ελλάδα, μια περιφέρεια σαν τη Θεσσαλία, γεννά ερωτήματα, καθώς πρόκειται για τόπο με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, με αξιόλογο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και ανεξάντλητα φυσικά πλεονεκτήματα».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η Ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας. Η αξιοπρεπής εργασία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, απαρέγκλιτη τήρηση αυτών, καθώς και η άρση της εργασιακής επισφάλειας, αποτελούν προτεραιότητες».

Με αυτά τα δεδομένα, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας ζητά από τον Υπουργό Εργασίας όλες τις αναγκαίες απαντήσεις για:

– Την τεκμηριωμένη αιτιολόγηση της επίσημα καταγεγραμμένης αύξησης της ανεργίας στη Θεσσαλία στο Β’ τρίμηνο του 2022 κατά 2,8% εν συγκρίσει με το Α’ τρίμηνο,

– Τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν άμεσα «για να αναχαιτιστεί ο αυξητικός φαύλος κύκλος της ανεργίας στη Θεσσαλία, που υπονομεύει την  κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη»,

– Το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της απασχόλησης, με ποιοτικές δουλειές πλήρους απασχόλησης σε ολόκληρη τη θεσσαλική περιφέρεια,

– Τα δεδομένα που διαθέτει το Υπουργείο, αναφορικά με τα επίπεδα απασχόλησης και ανεργίας ανά Νομό της Θεσσαλίας, με περαιτέρω διάκριση ανά μορφή απασχόλησης του εργατικού δυναμικού.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.