Με λαμπρότητα ο εορτασμός στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας

Με θρησκευτική λαμπρότητα και επισημότητα, αλλά και με αρκετούς πιστούς γιορτάστηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, στον φερώνυμο Μητροπολιτικό ναό της Ελασσόνας.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις – Ιερές Ακολουθίες ξεκίνησαν χθες Τρίτη στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό ιερό ναό και κορυφώθηκαν σήμερα Τετάρτη, ανήμερα της εορτής του Αγίου, όπου τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων και ο Επίσκοπος Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος από την Εκκλησία της Εσθονίας, ενώ συλλειτούργησαν, ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ Παπαδημητρίου, ο αρχιμανδρίτης και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο εορτάζων αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι πρωτοπρεσβύτεροι, π. Νικόλαος Πνευματικός, π. Αλέξανδρος Ρουμπιές, π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος π. Σπυρίδων Σταμούλης.

Στο Θείο Κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα:

«Ο Άγιος Δημήτριος ανήκει στους πρώτους μάρτυρες της Εκκλησίας μας, νέος αξιωματικός και ομολογητής της Πίστεως μας.

Θα ήθελα να σταθώ σε μία φράση όταν ψάλουμε το απολυτίκιο του Αγίου. Μεταξύ των άλλων το απολυτίκιο αναφέρει ότι ο Άγιος έδωσε τη ευχή του και την ευλογία του μέσα στη φυλακή, στον μαθητή του τον Νέστωρα, ο οποίος κατατρόπωσε με την ευλογία του Αγίου και τη δύναμη του Θεού τον γιγαντόσωμο Λυαίο. 

Και θα ήθελα να σταθώ σε αυτό το οποίο ο Άγιος και ο Νέστωρας στηρίχθηκαν. Είναι αυτό το οποίο με άλλα λόγια σήμερα μας αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τον Τιμόθεο. «Να έχεις δύναμη και να παίρνεις θάρρος από την δύναμη και την Ευλογία του Ιησού Χριστού». Αυτό ακριβώς έκανε και ο Δημήτριος στον μαθητή του τον Νέστωρα. Τον ενθάρρυνε, τον έδωσε θάρρος για να αντιμετωπίσει αυτό που κανείς άλλος δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει. 

Απαραίτητη αρετή, απαραίτητη προϋπόθεση και προτέρημα στη ζωή όλων μας είναι το θάρρος.

Θα πρέπει όμως να κάνουμε και μία επισήμανση. Άλλο είναι το θάρρος και άλλο είναι το θράσος. Το θάρρος είναι αυτό το οποίο πηγάζει από την Πίστη μας στον αληθινό Θεό. 

Η μνήμη του Αγίου Δημητρίου μας μεταφέρει ένα μήνυμα. Όπως ενθάρρυνε ο Άγιος τον Νέστωρα μέσα στο στάδιο για να συνεχίσει τον αγώνα του και να εξέλθει νικητής και μάρτυρας της αληθείας, έτσι και εμείς οφείλουμε να έχουμε θάρρος, ψυχικό θάρρος, τόλμη απέναντι στους κινδύνους και τις προκλήσεις. Ο Χριστός είναι κοντά μας, ο Χριστός είναι δίπλα μας, ο Χριστός είναι εντός μας και σε κάθε περίπτωση που εμείς Τον αναζητήσουμε, έρχεται κοντά μας να μας συμπαρασταθεί, να μας δυναμώσει και να μας δώσει το θάρρος να προχωρήσουμε στη ζωή».

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας, ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Επίσκοπο Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο από την Εκκλησία της Εσθονίας, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα φιλοξενείται στην Ιερά Μονή Σπαρμού Ολύμπου.

Στις εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού ιερού ναού της Ελασσόνας παραβρέθηκαν, η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι, Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα και Γιάννης Καριπίδης, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνας Βασίλης Μουλτσιάς, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ ΑΕ Λευτέρης Φουρκιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάια Μουτζίκου και Κατερίνα Ζηρδέλη – Σερετίδου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο διοικητής του ΑΤ Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.