Ερώτηση του ΚΚΕ: Για τις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στο χωριό Αετοράχη Ελασσόνας

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στα χωριό Αετοράχη του Δήμου Ελασσόνας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Μαρίνος, έχει ως εξής:

«Την αγανάκτηση και τις δίκαιες αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού Αετορράχη - Ελασσόνας, όπως και φορέων της ευρύτερης περιοχής έχει προκαλέσει η σχεδιαζόμενη κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού σε μία έκταση περίπου 400 στρεμμάτων.

Σε πρώτη φάση το συγκεκριμένο έργο έχει αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (άδεια παραγωγού) καθώς και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (περιβαλλοντική αδειοδότηση), ενώ έχουν εκδοθεί αρνητικές ομόφωνες γνωμοδοτήσεις για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τόσο από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελασσόνας όσο και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Παράλληλα στη συγκεκριμένη φάση αναμένεται η έγκριση εκμίσθωσης της συγκεκριμένης έκτασης (μέρος ή όλης) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δίκαια έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προκαλέσει τόσο στους κατοίκους του χωριού όσο και στους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής.

Μάλιστα σε υπόμνημά τους σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η συγκεκριμένη σχεδιαζόμενη επένδυση φωτοβολταϊκών ισχύος 400 MW τονίζουν πως:

α) Θα αναιρεθούν οι πράξεις διανομής της συγκεκριμένης εποικιστικής έκτασης που με αποφάσεις εδώ και δεκαετίες δόθηκαν στους κατοίκους-πρόσφυγες, ενώ έχουν πληρώσει και εξοφλήσει κάθε χρέος που τους επιβλήθηκε για τις "ανταλλάξιμες γαίες" αποκτώντας δικαιώματα επί των κοινόχρηστων εκτάσεων (βοσκοτόπια - χερσολίβαδα) όπου σχεδιάζεται η συγκεκριμένη επένδυση.

β) Πρόκειται για γη υψηλής γεωργοκτηνοτροφικής αξίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων για αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες με περίπου 6.000 αιγοπρόβατα και 400 βοοειδή, που επί δεκαετίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή και στην οποία έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις σε υποδομές προκειμένου να υποστηριχθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

γ) Θα υποβαθμίσει το περιβάλλον της περιοχής, λόγω εγγύτητας της επένδυσης, μόλις 150 μέτρα από τα όρια του οικισμού. Διαμορφώνεται στην πράξη μια άναρχη βιομηχανική συγκέντρωση με τσιμεντένιες βάσεις, περιφράξεις, επιχωματώσεις κ.α., η οποία θα επηρεάσει την ένταση πλημμυρικών φαινομένων, αφού η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού σταθμού διατρέχεται από 7 χειμάρρους και ρέματα. Συγχρόνως για τις ανάγκες του έργου πρόκειται να καταστραφούν εκατοντάδες αυτοφυή δένδρα, ενώ θα οδηγήσει και στην εκδίωξη της άγριας πανίδας από την περιοχή Natura Ελασσόνας (που θα συνορεύει με τον φ/σ) προς το πευκόδασος έκτασης 700 στρεμμάτων περίπου, διαταράσσοντας το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.

Γίνεται κατανοητό από τα ανωτέρω πως η συγκεκριμένη χωροθέτηση του φωτοβολταϊκού σταθμού θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους κατοίκους του χωριού Αετορράχη και τους κτηνοτρόφους, όσο και για το περιβάλλον της περιοχής.

Με βάση τα ανωτέρω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

- Να απορριφθεί η αίτηση παραχώρησης της συγκεκριμένης έκτασης.

- Να απορριφθεί η άδεια εγκατάστασης στον συγκεκριμένο χώρο».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.