Γιορτάστηκε στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου (Βαλέτσικο) Τσαριτσάνης η ανάμνηση του γεγονότος του Θαύματος του Αγίου

Το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου, ανήμερα του εορτασμού για την Επέτειο του «ΟΧΙ», όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάστηκε στο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου (Βαλέτσικο) Τσαριτσάνης η ανάμνηση του γεγονότος του Θαύματος του Αγίου.

Προσκυνητές από την Τσαριτσάνη και την Ελασσόνα βρέθηκαν την Παρασκευή 28 και σήμερα Σάββατο 29 Οκτωβρίου στο ιδιαίτερα γνωστό μοναστήρι της περιοχής (βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια της ιστορικής Τσαριτσάνης), για να παρακολουθήσουν τις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις και να συνεορτάσουν την ανάμνηση του Θαύματος του Αγίου, τον Οκτώβριο του 1905.

Τις απογευματινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου, στο Καθολικό της Ι.Μονής εψάλη πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε η Αρτοκλασία, ενώ το πρωί της 29ης Οκτωβρίου τελέσθηκε η αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις Ακολουθίες συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων και ο Επίσκοπος Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος από την Εκκλησία της Εσθονίας και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας, και ιερείς από την Τσαριτσάνη την Ελασσόνα και τον Σπαρμό.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, η αντιδήμαρχος Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Νίκος Ευαγγέλου, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνας Βασίλης Μουλτσιάς, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος Αστέριος Μαντζιώκας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Κάποια στοιχεία για το μοναστήρι «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης και για το «Θαύμα» του 1905:

«Η Μονή του Αγίου Δημητρίου (Βαλέτσικο) Τσαριτσάνης είναι κτίσμα του 1600 περίπου. Λέγεται πως ο Άγιος με θαυμαστή επέμβασή του θεράπευσε τον ασθενή υιό ενός Σέρβου αξιωματούχου, ο οποίος σε ένδειξη βαθύτατης ευγνωμοσύνης προς τον θαυματουργό Μεγαλομάρτυρα έκτισε Ναό προς τιμή του. Η Μονή μεγαλύνεται και ακμάζει μέσα στο πολυτάραχο πέρασμα του χρόνου κατά τον 17ο και 18ο αιώνα.

Στη συνέχεια, όμως, εξαιτίας πολλών και αστάθμητων συγκυριών, βαίνει προς την παρακμή, ώστε στις αρχές του περασμένου αιώνα να φθάσει σε σημείο εγκατάλειψης και παράδοσης στη φθορά των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στον ορεινό όγκο όπου είναι κτισμένη. Εντούτοις παρά την ερήμωσή της από μοναχούς, συνεχίστηκε να τελείται Θεία Λειτουργία, κάθε Σάββατο και σε τακτά χρονικά διαστήματα, από τους ιερείς της Τσαριτσάνης.

Στις 29 Οκτωβρίου του 1905 (ημέρα Σάββατο) και ενώ ετελείτο η Θεία Λειτουργία, εμφανίζεται ο Άγιος Δημήτριος στη Μονή που φέρει το όνομά του, ως έφιππος στρατιώτης κατευθυνόμενος προς το Ναό, αφού προηγουμένως διήλθε χωρίς αντίσταση από την καλά ασφαλισμένη πύλη του μοναστηριού, η οποία αυτομάτως με το πέρασμα του Αγίου, άνοιξε βίαια, προκαλώντας φόβο και τρόμο στο Τουρκικό απόσπασμα, που είχε εγκατασταθεί τότε στον ιερό χώρο! Την επομένη κιόλας ημέρα οι Τούρκοι στρατιώτες εγκατέλειψαν οριστικά το μοναστήρι.

Εντός του ναού, σε ειδικά σεσημασμένο χώρο, είναι χαραγμένη επάνω σε επιδαπέδια μαρμάρινη πλάκα, οπλή αλόγου, που αποδίδεται στον έφιππο Άγιο. Μετά από ακριβώς ένα αιώνα, στις 29 Οκτωβρίου του 2005, η Ι.Μονή «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης επαναλειτούργησε και επίσημα, αφού το συνεχές ενδιαφέρον του μακαριστού μητροπολίτου Ελασσώνος Βασιλείου για την αναγκαία κτηριακή συντήρηση της Μονής και την επάνδρωση της απέδωσε καρπούς.

Γιάννης Μουκίδης - Ανδρέας Νικούλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.