Το…αρκουδοπούρναρο από τα δάση της Ελασσόνας δίνει χρώμα στα Χριστούγεννα (Bίντεο)

Σύμβολο καλής τύχης, της αειθαλoύς πτυχής ολόκληρης της ζωής, σημάδι της αιωνιότητας και ιερό δένδρο με υπερφυσικές δυνάμεις το Αρκουδοπούρναρο ή Ου, που είναι η γαλλική του ονομασία, «βασιλεύει» τα Χριστούγεννα, καθώς μία λαϊκή δοξασία λέει ότι στις πατημασιές του Χριστού όπως βάδιζε στη γη φύτρωσε για πρώτη φορά. Έτσι τα αγκαθωτά φύλλα και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύρια του Χριστού και γι’ αυτό ονομάστηκε και Άγιο ∆ένδρο. Τα κλαδιά του αποτελούσαν και αποτελούν ζηλευτό δώρο κυρίως σε νεόνυμφα ζευγάρια, καθώς θεωρούνται ότι φέρνουν ευτυχία και γούρι.

Η σύνδεσή του με τα Χριστούγεννα, έρχεται από τις βόρειες χώρες στους προχριστιανικούς χρόνους, όπου οι κάτοικοι, τον χειμώνα στόλιζαν τα σπίτια τους με Ου, για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Λένε όμως ότι και οι Ρωμαίοι συχνά έστελναν κλαδιά με Ου στους φίλους τους κατά τον εορτασμό μέσα με τέλη Δεκέμβρη της Saturnalia, της γιορτής αφιερωμένης στο Θεό Σατούρνους, ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό θεό Κρόνο , έθιμο που υιοθέτησαν και οι πρώτοι χριστιανοί. Στην ελληνική παράδοση οι νεράιδες στολίζονταν με τα λευκά άνθη του και τους κόκκινους καρπούς του, όμως συνδέεται και με τον συμβολικό στολισμό που γινόταν παλαιότερα την μικρότερη μέρα του χρόνου που είναι η σημερινή, 21η Δεκεμβρίου.

Το Ilex aquifolium, όπως είναι η λατινική του ονομασία , στη χώρα μας βρίσκεται σποραδικά σε δάση κωνοφόρων και πλατύφυλλων στην κεντρική κυρίως και βόρεια Ελλάδα, ενώ στην Ελασσόνα, στον Όλυμπο, στα δημόσια δάση Κοκκινοπηλού, Καρυάς και Συκαμινέας, καθώς και το Πήλιο, υπάρχουν τα μεγαλύτερα δένδρα, και συλλέγεται στα τέλη του Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι πολλές ονομασίες του μπερδεύουν το κοινό. Λιόπρινο-Ίληξ, οξύφυλλος-Ίλεξ και στην καθομιλουμένη αρκουδοπούρναρο. Έτσι, για μια πιο “sic” ονομασία επικράτησε το γαλλικό Ου – “Houx” δηλαδή πουρνάρι. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να συγχέεται με το γκύ ένα άλλο φυτό με κίτρινο καρπό. Σε κάθε περίπτωση το ου ευδοκιμεί στα 850 μέτρα υψόμετρο, όπου μετέβη ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, για να το εντοπίσει.

1η Δεκεμβρίου άρχισε η συλλογή του φυτού αναφέρει ο Νίκος Αξούνγκας, πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού Καρυάς Ολύμπου.

Όσον αφορά την παραγωγή φέτος ήταν πολύ καλή και σε αυτό ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες. Όπως αναφέρει ο κ. Αξούνγκας το κόστος ανέρχεται στα 15 ευρώ το δεμάτι των 7-8 κιλών. Επίσης, “ντύνεται” ή άλλως “συνοδεύεται” με κλαδί ελάτης.

«Στο βάζο διαρκεί πολλές ημέρες έως και ένα μήνα, εφ’ όσον δεν έχει βραχεί λίγο πρίν από την κοπή του και έτσι διατηρεί το ζωηρό χρώμα του».

Το ου ήταν το ιερό φυτό των Κελτών Δρυίδων, οι οποίοι διατήρησαν το όνομά τους από την ελληνική δρυ- βαλανιδιά. Έτσι, οι παγανιστικές τελετές στον γερμανικό κόσμο μετεξελίχθηκαν και τα Χριστούγεννα επικράτησε ο στολισμός με το Ου.

Α.Ν. - Με πληροφορίες από ertnews.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.