Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Το Σαραντάπορο Ελασσόνας – Ο τόπος και οι άνθρωποι» (φωτ.)

Το βιβλίο «Το Σαραντάπορο Ελασσόνας – Ο τόπος και οι άνθρωποι» παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, Κούμα 28.

Η συγκέντρωση και η καταγραφή των πληροφοριών που αποτυπώνουν την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία του χωριού, έγινε από τη συνταξιούχο φιλόλογο, Αθανασία Ι. Ντάλλα και τον απόστρατο αστυνομικό Γιάννη Αθαν. Ντάλλα.

Στις 460 σελίδες του βιβλίου συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες οι σχετικές με το Σαραντάπορο από την αρχαιότητα ως το πρόσφατο παρελθόν. Ένα μέρος των περιεχομένων είναι ιστορικές, αρχαιολογικές και λαογραφικές μελέτες, που εκπονήθηκαν από ειδικούς μελετητές αλλά και συγχωριανούς, και έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά. Μεγάλο μέρος όμως των περιεχομένων δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

Γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορική μάχη του 1912, καθώς και στα γεγονότα και τα θύματα της γερμανικής κατοχής στο χωριό. Καταγράφονται τα κοινοτικά συμβούλια και χαρακτηριστικές αποφάσεις τους, οι επαγγελματικές δραστηριότητες των Σαρανταποριτών μετά το 1950, η εκπαίδευση και το θρησκευτικό στοιχείο, τα λαογραφικά και πολιτιστικά δρώμενα. Επίσης περιλαμβάνονται κατάλογοι με τα επώνυμα και παρατσούκλια των Σαρανταποριτών, με τα τοπωνύμια του Σαρανταπόρου, με το «Σαρανταπορίτικο Γλωσσάρι» 1000 περίπου λέξεων, με τους Σαρανταπορίτες μετανάστες και πτυχιούχους. Πλούσιο είναι και το φωτογραφικό υλικό (ασπρόμαυρο & έγχρωμο).

Την παρουσίαση συντόνισε η Αργυρώ Πάσχου-Παρίση, της οποίας αναμνήσεις για τη δεκαετία του 1950, περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου μίλησε η Ευαγγελία (Λία) Γκουντρουμπή, ιστορικός, project manager ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συγγραφέας.

Αποσπάσματα διάβασε η Ντορίνα Σαμαρτζή-Γκουντρουμπή, αρχιτέκτονας-εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο της Ελασσόνας.


Πηγή: larissanet.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.