Κέλλας από ΓΕΩΤΕΕ: Αναγκαία η συστράτευσή μας για τον πρωτογενή τομέα

 Την άριστη συνεργασία τους στα θέματα του πρωτογενούς τομέα επιβεβαίωσαν, για ακόμη μια φορά, κατά τη συνάντησή τους στο ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, ο  βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας και ο πρόεδρος Δημήτρης Ντογκούλης και τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Επιμελητηρίου, καθώς και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων αγροτών και κτηνοτρόφων, σε συζήτηση που οργάνωσε το ΓΕΩΤΕΕ.

 «Εδώ και χρόνια οι στόχοι μας είναι κοινοί και έχουν ως γνώμονα τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο μας και τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Το πρόβλημα του νερού επιζητά αυτή τη στιγμή τη συστράτευσή μας στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ερημοποίηση και την ξηρασία. Ο πρωτογενής τομέας στο θεσσαλικό κάμπο αποτελεί την...ατμομηχανή μας για την ανάπτυξη και επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα και καίρια, ολοκληρώνοντας τα έργα που θα δώσουν λύσεις στο υδάτινο πρόβλημα».

 

Αυτά δήλωσε ο Λαρισαίος πολιτικός , εκδηλώνοντας την ανησυχία του για το αρδευτικό ζήτημα στους παριστάμενους, με τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρη Ντογκούλη, να τον ευχαριστεί θερμά για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να βρεθούν οι βέλτιστες και ενδεδειγμένες λύσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

 

Οι παραγωγοί, γνωρίζουν, άλλωστε, όπως του είπαν, ότι είναι πάντα στο πλευρό τους, είτε με προτάσεις και λύσεις για τη στήριξη του εισοδήματός τους, είτε για την ενιαία αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος, προβάλλοντας μάλιστα  την ανάγκη να οριστεί συντονιστής ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία.

 

Στη συνάντηση που διήρκεσε αρκετή ώρα, οι συμμετέχοντες έθεσαν μεταξύ άλλων στο Βουλευτή Λάρισας της ΝΔ το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης, το ζήτημα των εργατών γης, τα οικολογικά σχήματα που έρχονται με τη νέα ΚΑΠ, αλλά και τα θέματα των πληρωμών για τα προγράμματα Δάσωσης.

 

Ο Λαρισαίος πολιτικός μίλησε για τη σπουδαιότητα ολοκλήρωσης της κατασκευής του φράγματος στον ποταμό Ενιπέα στη Σκοπιά, που θα αλλάξει όλα τα δεδομένα της ορθής διαχείρισης του νερού, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για άρδευση και ύδρευση. Ανέφερε επίσης την κατασκευή του υπόγειου αρδευτικού δικτύου Υπέρεια – Ορφανά, που  με την ολοκλήρωσή του θα ποτιστούν 74.500 στρέμματα και θα ωφεληθούν 3730 αρδευτές, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα και βελτιώνοντας την ποιότητα του νερού.

 

Επιπλέον, επεσήμανε ενδεικτικά, σειρά κυβερνητικών μέτρων για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, όπως τη μείωση κατά 50% της φορολογίας των μελών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 10% για συνεργατικά σχήματα, τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από 22% σε 9%, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αναστολή του τέλους επιτηδεύματος στον αγροτικό κόσμο, και την υπαγωγή λιπασμάτων και ζωοτροφών στον υπερμειωμένο ΦΠΑ 6%.

 

Ο Χρήστος Κέλλας ευχαρίστησε, τέλος, τα μέλη της επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας για την αδιάκοπη συνδρομή στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση της παραγωγής, τον έλεγχο, την επεξεργασία, την μεταποίηση, τη διακίνηση και την εμπορία των προϊόντων.

Επισήμανε, δε, τη σημαντικότητα της ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα,  προσβλέποντας στην ανάπτυξη του βιοτικού και πολιτιστικού επιπέδου του πληθυσμού της υπαίθρου και την καλύτερη χρησιμοποίηση των διατιθέμενων φυσικών πόρων και μέσων.

 

Στη συνάντηση το παρών έδωσαν οι κκ. Δημήτρης Σοφολόγης Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπονικών Συλλόγων, Κώστας Γρουσόπουλος και Δημήτρης Γκουγκουλής Γενικοί Γραμματείς του ΓΕΩΤΕΕ, Γιώργος Ρωμανόπολος, Χρήστος Γρουσόπουλος και Γιώργος Καρανίκας Μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Φώτης Παπαδόπουλος πρόεδρος ΑΣ Λαρισαίων, Χρήστος Σταυροθεόδωρος πρόεδρος του εποπτικού ΑΣ Λάρισας, Γιάννης Κουκούτσης Αντιδήμαρχος Κιλελέρ και πρόεδρος ΑΣ Πλατυκάμπου, Τριαντάφυλλος Τσινούλης Αντιδήμαρχος Κιλελέρ και μέλος ΑΣ Λάρισας, Χρήστος Τσιτσιρίγγος πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τασιούλας πρόεδρος του ΑΣ Δένδρων Gaia Fruit, Βάιος Αγγελακόπουλος Πρόεδρος ΑΣ Κρήνης, Γιάννης Καραγκόγκος Διευθυντής ΑΣ Καρυάς Ελασσόνας, Θεόδωρος Τσικρίκας μέλος ΑΣ Crimson, Μιχάλης Αβδανάς και  Δημήτρης Ζήτρος μέλη Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελασσόνας, Αποστόλης Δημητριάδης μέλος της διαχειριστικής ομάδας τομάτας ΑΣ Λάρισας και οι Γεωτεχνικοί Γιώργος Τζαφέρης και Βαγγέλης Χατζόπουλος.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.