Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα ο εορτασμός της Αναλήψεως στην ομώνυμη Ιερά Μονή στη Συκέα Ελασσόνας

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της Αναλήψεως στην ομώνυμη Ιερά Μονή στη Συκέα Ελασσόνας

Εκατοντάδες πιστοί και προσκυνητές βρέθηκαν στην Ιερά Μονή, το απόγευμα της Τετάρτης 28 και το πρωί της Πέμπτης 29 Μαίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο ιστορικό μοναστήρι της Επαρχίας Ελασσόνας.

Αρχικά το απόγευμα της Τετάρτης, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στη Συκέα Ελασσόνας τελέσθηκε η τελευταία εναρκτήριος Πασχαλινή Ακολουθία, η Ακολουθία της Ενάτης. Λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα, σχηματίστηκε πομπή και πεζή, σε μια απόσταση 3 χιλιομέτρων, την Εικόνα της Αναλήψεως του Σωτήρος συνόδευσε πλήθος πιστών και κληρικών, με την τιμητική συνοδεία παραδοσιακών ιππέων, έως το μοναστήρι της Συκέας. Μετά από περίπου μισή ώρα, η Ιερά Εικόνα έφθασε στην Ι. Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος.

Ακολούθησε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός στο καθολικό της Μονής και Αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο της, προεξάχοντος του Επισκόπου Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ, συγχοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτων ενώ συλλειτούργησε πλειάδα κληρικών.

Τους ύμνους του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Γεώργιου Λεμονόπουλου, πρωτοψάλτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσόνας ανέφερε πως «η χαρά μας είναι μεγάλη διότι φέτος στον πανηγυρικό Εσπερινό έχουμε Χοροστατούντα τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μπουρούντι κ.Ισαάκ, ο οποίος διακόνησε για πολλά χρόνια στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας και έπειτα από πρόταση του Μακαριοτάτου Πατριάρχου Αλεξάνδρειας, διακονεί στο μακρινό Μπουρούντι της Αφρικής και ως Επίσκοπος δίνει τον δικό του καθημερινό αγώνα, για τον Ευαγγελισμό τον εκεί Χριστιανών αδελφών μας».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσόνας κ.Χαρίτων, απευθυνόμενος προς τον Επισκόπο Μπουζουμπούρας και Μπουρούντι κ. Ισαάκ, ανέφερε: «Θεοφιλέστατε, να γνωρίζεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνος είναι το σπίτι σας. Ο κόσμος της Μητρόπολης σας γνωρίζει και σας αγαπά και όποτε εσείς έχετε το χρόνο και τη δυνατότητα, είστε πάντοτε ευπρόσδεκτος με πολύ αγάπη να έρχεστε στην τοπική μας Εκκλησία. Ευχόμαστε στο δύσκολο Αρχιερατικό σας έργο και στη Διακονία για τον Ευαγγελισμό τον εκεί Ορθοδόξων αδελφών μας, να έχετε τη δύναμη και τον Αγιασμό και το στήριγμα από τον Άγιο Θεό».

Και φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση κόσμου στον εορτασμό στο ιστορικό μοναστήρι της Συκέας Ελασσόνας, από επισκέπτες, πιστούς και προσκυνητές από όλες τις γωνιές της Επαρχίας Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας αλλά και από γειτονικούς Νομούς, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που επισκέφθηκαν το μοναστήρι μετά τη δύση του Ηλίου.

Σημαντική για ακόμη μία φορά η συμβολή κλιμακίου της Ελληνικής Αστυνομίας στην ομαλή μετακίνηση εκδρομέων-προσκυνητών και οχημάτων.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις παρευρέθηκαν: οι Αντιπεριφερειάρχες, Βαγγέλης Αποστόλου και Δημήτρης Τσέτσιλας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Γιάννης Καριπίδης, οι αντιδήμαρχοι, Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα, Νίκος Παλάσκας, Κωνσταντίνος Δήμκος και Αστέριος Δημουλάς, ο πρόεδρος της ΤΚ Συκέας Σπύρος Αγριόδημος, ο Διοικητής του ΑΤ Ελασσόνας κ.Πέτρος Μουταφίδης, η πρώην βουλευτής Στέλλα Μπίζιου, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, η πρώην αντιδήμαρχος Έλενα Ταζέ και φορείς της περιοχής.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Ιερά Μονή, ολοκληρώθηκαν σήμερα Πέμπτη ανήμερα της Δεσποτικής Εορτής της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού, με τον Όρθρο και την πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, και τη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας γύρω από το Καθολικό της Μονής.

Ανδρέας Νικουλης
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.