Ξεκίνησε στην περιοχή της Ελασσόνας η συγκομιδή για τα περίφημο τσάι Ολύμπου

Ικανοποιητική κρίνεται σε γενικές γραμμές παρά τις πολλές και έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα η φετινή παραγωγή τσαγιού Ολύμπου στην περιοχή της Ελασσόνας.

Αυτό τόνισαν τα αδέλφια Δημήτρης και Βασίλης Χαλκιάς που είναι από τους πρώτους που ξεκίνησαν να καλλιεργούν το περίφημο τσάι Ολύμπου, στην Καρυά Ολύμπου από την οποία κατάγονται, με φυσικές μεθόδους στα 100 μέτρα, στις νότιες πλαγιές του Ολύμπου.

Η συγκομιδή ξεκίνησε καθυστερημένα εξαιτίας των βροχοπτώσεων και με μεγάλη προσοχή, άνδρες και γυναίκες κόβουν το τσάι, ώστε να μην καταστρέψουν το φυτό που εξακολουθεί να δίνει παραγωγή περίπου για 7 χρόνια στο ίδιο χωράφι.

Τα τσάι που συλλέγετε από το χωράφι μεταφέρετε στην αποθήκη για αποξήρανση με παραδοσιακό τρόπο, στη συνέχεια συσκευάζεται και αποστέλλετε σε συγκεκριμένα καταστήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Χαλκιά η σύσταση του εδάφους του Ολύμπου δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να καλλιεργήσει κανείς σχεδόν φυσικά, όπως το κάνει εδώ και 15 χρόνια η οικογένεια Χαλκιά στην Καρυά Ολύμπου.

Το ίδιο κάνει και η οικογένεια Γκόλτσιου στα Καλύβια Ολύμπου, με τον Γιάννη Γκόλτσιο να τονίζει, ότι “πρόκειται για μια ενθαρρυντική καλλιέργεια για έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με την γεωργία και τα αρωματικά φυτά“.

“Το τσάι που καλλιεργούμε, δρα κατά της νόσου του αλτσχάιμερ , γιατί εκτός από φαρμακευτικές ιδιότητες έχει μοναδικό άρωμα, σύμφωνα με μελέτες γερμανικού πανεπιστημίου“,σημείωσαν, τόσο τα αδέλφια Χαλκιά όσο και ο Γιάννης Γκόλτσιος.

Αυτό μαρτυρά και η ζήτηση που έχει το τσάι Ολύμπου από τους Γερμανούς καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται στην Γερμανία.

Τελευταία, το ενδιαφέρον για το τσάι Ολύμπου μεγαλώνει καθώς χρόνο με το χρόνο κατακτά νέες αγορές, όπως, Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Αγγλία και Ολλανδία.

Πηγή: ertnews.gr
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.