Ο Βερδικουσιώτης Χρήστος Αγρόδημος θα μετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα HYROX στη Νίκαια της Γαλλίας

Ζούμε στην εποχή της άσκησης και κυρίως της δύναμης, καθώς μετά το crossfit που μπήκε στη ζωή αρκετών νέων στη Λάρισα είναι η σειρά του hyrox να μπει στη ζωή των Λαρισαίων και το φέρνει ο Χρήστος Αγρόδημος, με καταγωγή από τη Βερδικούσια Ελασσόνας, που θα μετέχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στη Νίκαια της Γαλλίας από 7 έως 9 Ιουνίου, αφού πήρε την πρόκριση στους πρόσφατους αγώνες που έγιναν στο Μπορντώ της Γαλλίας.

Ο Χρήστος Αγρόδημος είναι θιασώτης των δυναμικών αθλημάτων, αφού πέρυσι τέτοια εποχή μετείχε στο Spartan race, τον μεγαλύτερο αγώνα με εμπόδια στον κόσμο. Πέρυσι στη Γαλλία στον αγώνα hyrox μετείχαν 24 χώρες, με περισσότερους από 120.000 αθλητές και αθλήτριες.

Ο Λαρισαίος πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ, του Απόλλωνα Λάρισας (με επτά συμμετοχές στη Super League με τα χρώματα του Απόλλωνα Σμύρνης) και του Οικονόμου Τσαριτσάνης μας δήλωσε για το άγνωστο στο ευρύ κοινό άθλημα τα εξής: «Το hyrox είναι ένας αγώνας υψηλής έντασης που συνδυάζει διάφορα στοιχεία γυμναστικής σε έναν μόνο αγώνα. Η προπόνηση, καθώς και ο αγώνας συνδυάζουν το τρέξιμο, την κωπηλασία και διάφορες ασκήσεις δύναμης, δοκιμάζοντας έτσι και την αντοχή, αλλά και τη δύναμη.

Οι συμμετέχοντες τρέχουν για ένα χιλιόμετρο και στη συνέχεια ακολουθούν έναν σταθμό λειτουργικής προπόνησης, ο οποίος επαναλαμβάνεται οκτώ φορές, για την ίδια μορφή αγώνα, σε όλο τον κόσμο».

Πώς καταφέρνει, όμως, ο ίδιος και προσαρμόζεται σε δυναμικά αθλήματα;

«Το μυστικό είναι η προπόνηση και να προσπαθείς να ξεπερνάς τα όρια. Κάθε προπόνηση είναι μοναδική, δεν ξέρεις τι σε περιμένει κι αυτό είναι που κάνει αυτό το άθλημα τόσο «πορωτικό». Στην ουσία αλλάζει ο τρόπος σκέψης στο πώς θα κάνεις προπόνηση, δηλαδή πώς να αναμείξεις τα βασικά στοιχεία του αθλήματος».

Τι περιλαμβάνει το συγκεκριμένο άθλημα;

«Η προπόνηση, καθώς και ο αγώνας συνδυάζουν το τρέξιμο, την κωπηλασία και διάφορες ασκήσεις δύναμης, δοκιμάζοντας έτσι και την αντοχή, αλλά και τη δύναμη. Οι αγώνες χωρίζονται σε 8 διαφορετικές ασκήσεις-σταθμούς, ανάμεσα στις οποίες οι διαγωνιζόμενοι κάνουν ένα χιλιόμετρο τρεξίματος. Οι ασκήσεις είναι: Ski Erg, σπρώξιμο ελκήθρου και έλξη, burpees, κωπηλασία (σ.σ. έχω κωπηλατικό μηχάνημα), farmers carry, προβολές με βάρος και τέλος, wall balls. Απαιτείται και δύναμη και αντοχή για να καταφέρεις να τερματίσεις έναν τέτοιον αγώνα, αλλά και καλή προπόνηση».

Στη Λάρισα είναι διαδεδομένο;

«Στο Μπορντώ που πήγαμε πρόσφατα χάρη στην Exalco, και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρόεδρο Γιάννη Καντώνια που δείχνει ότι φιλοσοφία της εταιρείας είναι να βοηθάει και τα καινοτόμα αθλήματα, κατάφερα να βγω στην τρίτη θέση και να προκριθώ με την επίδοση που έκανα στο παγκόσμιο. Εκτός από μένα συμμετείχαν ο Λάζαρος Κουμπούρας και ο Αλέξανδρος Τσέτσιλας. Τώρα πλέον στη Νίκαια της Γαλλίας θέλω να διαγωνιστώ κόντρα στους καλύτερους. Να πω ότι το άθλημα μπορεί να είναι ατομικό, αλλά μετέχουν και δυάδες… Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με βοηθάν στην εκγύμναση, τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Δημήτρη Καραγιάννη».

Οι Λαρισαίοι αγαπάμε τα πολύ δυναμικά αθλήματα;

«Ναι, και φαίνεται από το γεγονός ότι αυξάνονται οι αθλητές που μετέχουν σε αυτά. Πλέον η γυμναστική πολλών νέων αφορά τέτοιου είδους αθλήματα».

Του Σωτ.Κέλλα (Πηγή: Εφ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.