Αναβιώνουν οι Λιβαδιώτικες «Ντούφες» στην Ελασσόνα

Οι Λιβαδιώτισσες αναβιώνουν τις «Ντούφες», την Πέμπτη 2 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα με την ορχήστρα των Σαμολαδαίων, στο κέντρο "ΦΑΝΤΑΣΙΑ", στην Ελασσόνα.

Το όνομα «Ντούφες» επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Η επικρατέστερη είναι ότι προέρχεται από τη λέξη «τούφα» που σημαίνει μάζωξη – πολλές όμορφες κοπέλες μαζί. Το έθιμο είναι μοναδικό και έχει τις ρίζες του από πολύ παλιά. Χρονολογείται πριν το 1700 και συνδέεται άμεσα με τους αγώνες της γυναίκας για ισότητα και σεβασμό.

Οι Λιβαδιώτισσες σε εποχές ανδροκρατούμενες μία φορά το χρόνο τις παραμονές των Αγίων Θεοδώρων, απελευθερωμένες από την παρουσία συζύγων, πατεράδων και αδερφών, περνούσαν λίγες ώρες με χορούς, τραγούδια, πολύ κέφι και σάτιρα. Αλίμονο σε όποιους άνδρες πλησίαζαν… Τους κυνηγούσαν και τους αλεύρωναν! Οι Λιβαδιώτισσες διαμαρτυρόμενες έδειχναν την αγανάκτηση τους στο δεσποτισμό και στον αυταρχισμό των ανδρών.

Με το τραγούδι και τη σάτιρα διαλαλούσαν την ισότητα των δύο φύλων και έστελναν σοβαρά μηνύματα.

Η γιορτή αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε όλες τις πόλεις όπου κατοικούν Λιβαδιώτες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη, την Ελασσόνα, την Λάρισα.

Του Γιάννη Μουκίδη 

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.