Άσβεστες μνήμες στο μαρτυρικό «Καυκάκι»

Ζωντανές οι μνήμες, συγκίνηση, περισυλλογή και μηνύματα στη φετινή 80η επέτειο για τους 140 και πλέον κατοίκους του Δομενίκου, του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου, του Αμουρίου, που εκτελέστηκαν ομαδικά από τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου του 1943, στη μαρτυρική τοποθεσία «Καυκάκι»!

Στην επετειακή καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης, που συνδιοργάνωσαν την Πέμπτη (ανήμερα της ημερομηνίας εκτέλεσης) η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινότητα Δομενίκου, αρχικά τελέσθηκε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Δομενίκου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στην ιστορική θέση «Καυκάκι», στο μνημείο των εκτελεσθέντων (…κάτω από τον επιβλητικό μεγάλο Σταυρό), όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι π. Νικόλαος Νακούλας(Βλαχογιαννίου) ο π. Δημήτριος Ευαγγέλου(Δομενίκου) και ο διάκονος π. Σπυρίδων Σταμούλης.

Ομιλητής της 80ης επετείου του Ολοκαυτώματος του Δομενίκου, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες αθώους πολίτες, ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Δομενίκου Στάθης Ψωμιάδης, που με περιεκτικό και ζωντανό λόγο περιέγραψε την ανείπωτη τραγωδία και το στυγερό έγκλημα εκείνης «της μαύρης Τρίτης του 1943» και αναφέρθηκε στον δικαστικό αγώνα που γίνεται στα δικαστήρια της Λάρισας εναντίον του Ιταλικού κράτους για τις θηριωδίες που διέπραξε εναντίον αμάχων. 

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τις σχολικές μονάδες της περιοχής, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τιμητική σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.

Στη συνέχεια, προσκεκλημένοι και πολίτες κατευθύνθηκαν στο Δομένικο, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Νικολάου Μπάμπαλη(μοίραρχου, διοικητή τότε της Υποδιεύθυνσης Χωροφυλακής Ελασσόνας), που είχε υψώσει τη δική του σθεναρή φωνή διαμαρτυρίας για το φοβερό έγκλημα των Ιταλών.

Αμέσως μετά, στην αίθουσα του «Παναγιώτειου» Πνευματικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν οι απονομές βραβείων «Νικολάου Μπάμπαλη» σε αριστούχους μαθητές/τριες, απονομές βραβείων για τις τρεις καλύτερες εκθέσεις των μαθητών του Γυμνασίου Δομενίκου με θέμα «Ολοκαύτωμα του Δομενίκου», καθώς επίσης και βράβευση αριστούχων μαθητών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στις εφετινές εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΙΑ 2023» μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν η Βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ Ευαγγελία Λιακούλη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας κ Στέλιος Δημότσιος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας Γιάννης Σταθάς, ο πρόεδρος του ΔΣ Ελασσόνας Κώστας Κορακίδης, οι αντιδήμαρχοι, Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα, Γιάννης Δραγατσίκης, Χρήστος Παπαδημητρίου, Γιάννης Καριπίδης, Γιώργος Κατσιούρας, ο πρόεδρος της κοινότητας Μεσοχωρίου Γιάννης Ζαρλαδάνης, ο πρόεδρος κοινότητας Αμουρίου Ανδρέας Τσιώρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, ο Δασάρχης Ελασσόνας Χρήστος Αναστόπουλος, εκπρόσωπος του Διοικητή της 1ης Στρατιάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Τυρνάβου, εκπρόσωποι συλλογών και φορέων καθώς και μέλη οικογενειών θυμάτων.

Γιάννης Μουκίδης - Ανδρέας Νικούλης - Αντώνης Λιάνος
Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.