Ε. Λιακούλη: «Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε λύσεις για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Σε τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις προχώρησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με σύσσωμη την Κ.Ο., για την αντιμετώπιση του τεράστιου ιδιωτικού χρέους και την προστασία της κύριας κατοικίας.

Αναλυτικότερα, η Λαρισαία Βουλευτής δήλωσε:

«Σήμερα το σύνολο των οφειλών σε τράπεζες, funds, εφορία, ΕΦΚΑ ξεπερνά τα 256 δισεκ. ευρώ, ενώ το σύνολο του ιδιωτικού χρέους υπερβαίνει (με συντηρητικές εκτιμήσεις) τα 270 δισεκ. Ευρώ.

Παρά την προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της κατάστασης από την κυβέρνηση, με δηλώσεις όπως «η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει υπέρ των funds», ο ρυθμός προσδιορισμού των πλειστηριασμών όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία μόνο  3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού, συνολικού ύψους 1,08 δις ευρώ , όταν το σύνολο του χρέους υπερβαίνει τα 270 δις, όπως επίσης περισσότερα από 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία.

Με αυτά τα δεδομένα, και συνεπείς στις δεσμεύσεις μας προς τον Ελληνικό Λαό, καταθέσαμε στη Βουλή, με σύσσωμη την Κ.Ο., τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες: 

Α) Εμμένουμε στη θέση μας για την ανάγκη επικαιροποίησης του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010, για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς,  την απόλυτη προστασία της αγροτικής γης και ένα συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους με 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ με δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής για τους συνεπείς της ρύθμισης.

Β) Προτείνουμε πλαίσιο για την προστασία των εγγυητών τραπεζικών δανείων, με το οποίο αντιμετωπίζονται υπέρμετρες και άδικες διώξεις σε βάρος τους, εκ μέρους των τραπεζών και των funds, για τις απαιτήσεις που διατηρούν κατά των πρωτοφειλετών.

Γ) Ενισχύουμε τους κανόνες δεοντολογίας στην ανεύρεση της κατάλληλης λύσης – ρύθμισης και  τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού. Έτσι, οι  τράπεζες υποχρεούνται πριν τη μεταβίβαση του δανείου να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη, δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός κύριας κατοικίας αν δεν έχει προηγηθεί προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής, ενώ οι εταιρείες διαχείρισης υποχρεούνται , με απειλή κυρώσεων, να αιτιολογούν την πρότασή τους προς τον Δανειολήπτη.

Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, ως ελάχιστη οφειλόμενη πράξη ευθύνης απέναντί τους. Να δώσουμε στους αδύναμους δανειολήπτες, που δεν άντεξαν για λόγους αντικειμενικών συνθηκών, μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό επιβάλλουν οι δικές μας αρχές και αξίες»

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.