Κ. Αγοραστός: Περιφέρεια-ΕΛΓΟ «Δήμητρα» σε κοινό βηματισμό για έρευνα και πιστοποίηση ποιοτικών τοπικών προϊόντων

 «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι λειτουργεί στην Περιφέρεια μας το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, το οποίο διεξάγει έρευνα με εμβέλεια που φθάνει σε όλη τη χώρα και εκτός συνόρων, με διαχρονική προσφορά, με απτά, μετρήσιμα και εφαρμοσμένα αποτελέσματα. Με τους ανθρώπους του Ινστιτούτου έχουμε κοινή πορεία, μιλάμε την ίδια γλώσσα, υπηρετούμε τα ίδια οράματα. Γιατί και εμείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε ανάγει σε κυρίαρχη πολιτική την παραγωγή και προώθηση προϊόντων με ταυτότητα, με την πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων με το ThessAgro, με τη στήριξη αγροτικών συλλογικών σχημάτων που ξεχωρίζουν για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ που παράγουν».

Αυτά δήλωσε στην επετειακή εκδήλωση του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Η συνεργασία Περιφέρειας- ΕΛΓΟ «Δήμητρα»

Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε άριστη τη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την ηγεσία του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και ιδιαίτερα με τον πρόεδρο Σέρκο Χαρουτουνιάν, καθώς επίσης και με την Διεύθυνση και το προσωπικό του Ινστιτούτου και μίλησε για κοινό βηματισμό των δύο φορέων στην αγροτική  έρευνα που παίζει σημαντικό ρόλο στην πιστοποίηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων. «Μπορούμε να υλοποιήσουμε προγράμματα που στοχεύουν στη συλλογή, χαρακτηρισμό και ταυτοποίηση του γενετικού πλούτου της Περιφέρειας, δημιουργώντας  μια τοπική τράπεζα γενετικού υλικού που θα συνδεθεί με την κεντρική τράπεζα του ΕΛΓΟ και το ΥπΑΑΤ. Σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα μπορούμε να καταρτίσουμε παραγωγούς στις νέες τεχνολογίες, στην ευφυή γεωργία, στα  δεδομένα που δημιουργεί η νέα ΚΑΠ. Η Περιφέρεια έχει την τεχνογνωσία και τη διάθεση να συνεισφέρει με το πιστοποιημένο ΚΕΚ της, σε ό,τι σχεδιάζει η κεντρική Διοίκηση προς την κατεύθυνση αυτή».

Η πρόταση για την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή

Ο Κ. Αγοραστός επανέφερε την πρόταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αξιοποίηση των εκτάσεων και των κτιρίων της Αβερωφείου  Γεωργικής Σχολής Λάρισας, ώστε να δημιουργηθεί  «Όαση απασχόλησης και καινοτομίας», ένας χώρος που θα συνδυάζει την επαγγελματική κατάρτιση με την πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες, την συμβουλευτική των ωφελούμενων και την προώθηση καλών πρακτικών στους τομείς της αγροτικής και της κοινωνικής οικονομίας. Η Δομή αυτή θα προωθήσει την συνεργατικότητα και την συνέργεια διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων για την παραγωγή νέων προϊόντων. Ήρθε η ώρα αυτό το καινοτόμο εγχείρημα, που έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία, να στηριχθεί απ όλους και να υλοποιηθεί. Εμείς είμαστε έτοιμοι» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.