Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα δωρεάν πανεπιστημιακά προγράμματα κατάρτισης στον Δήμο Ελασσόνας
Ο Δήμος Ελασσόνας αλλάζει τα εκπαιδευτικά δεδομένα της περιοχής και εισάγει την πανεπιστημιακή κατάρτιση στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου, μέσα από τη συνεργασία με το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Χάρη στη λειτουργία του νέου Κέντρου Διά Βίου Μάθησης στην Ελασσόνα δίδεται η ευκαιρία σε κατοίκους από 18 έως 60 ετών που έχουν αποφοιτήσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση να αποκτήσουν δωρεάν πιστοποιημένη πανεπιστημιακή επαγγελματική κατάρτιση συμμετέχοντας σε ένα από τα δύο εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με τίτλο «Γαλακτοκομία-Τυροκομία» και «Αγροδιατροφική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα».
Μέσω του προγράμματος αναμένεται να
αποκτηθούν βασικές και προηγμένες δεξιότητες, σχετικά με τις γενικές αρχές που
διέπουν την τεχνολογία του γάλακτος, τις ιδιότητες των πρώτων υλών και των
βασικών φυσικοχημικών και μικροβιολογικών ιδιοτήτων του γάλακτος, τη διενέργεια
ελέγχων ποιότητας στο γάλα και τα προϊόντα του, την παρασκευή παραδοσιακών
τυριών άλμης, σκληρών τυριών, παραδοσιακών ημίσκληρων, τυριών τυρογάλακτος,
γιαουρτιού, παγωτών, κρεμών κ.τ.λ.
Τρόπος υλοποίησης: Εξ αποστάσεως (μέσω
της πλατφόρμας MS Teams και E-class) και δια ζώσης.
Επιστημονικά Υπεύθυνη του προγράμματος
είναι η Δρ Ελένη Μαλισσιόβα, Κτηνίατρος, MSc, MSc, PhD - Επίκουρος Καθηγήτρια
Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Πανεπιστημίου
Θεσσαλίας
Μέσω του προγράμματος αναμένεται να
αποκτηθούν βασικές και προηγμένες δεξιότητες, σε όλες τις βασικές (θεωρητικές
& πρακτικές) γνώσεις για την επιχειρηματική αξιοποίηση της αγροδιατροφικής
κληρονομιάς του τόπου. Περιλαμβάνονται μελέτες περίπτωσης, πρακτικές ανάπτυξης
επιχειρηματικών σχεδίων, ικανοτήτων των στελεχών στον αγροδιατροφικό τομέα,
σύγχρονων γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς
και αξιοποίησης ευκαιριών επιχειρηματικότητας, ενίσχυσης του προφίλ του
ανθρώπινου δυναμικού του αγροδιατροφικού τομέα.
Τρόπος υλοποίησης: Εξ αποστάσεως (μέσω
της πλατφόρμας MS Teams και E-class) και δια ζώσης.
Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι ο Δρ
Αθανάσιος Μανούρας, Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Τμήματος Διαιτολογίας και
Διατροφολογίας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.