Κέλλας στη Βουλή: Άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών

Την προστασία των αγροτικών ιδιοκτησιών από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εγκαταστάσεων ΑΠΕ ζήτησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ξεκινώντας την ομιλία του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διεύρυνση του αντικειμένου της ΡΑΕ, αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, σημειώνοντας:

«Η συνεδρίαση της Επιτροπής γίνεται σε πολύ βαρύ κλίμα, μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, που μας έχει συνταράξει όλους. Όλη η χώρα θρηνεί και δικαίως η κοινωνία διακατέχεται από αισθήματα πόνου και οργής.

Εκφράζω την οδύνη μου για το τραγικό συμβάν και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Είμαι συντετριμμένος και θέλω να χυθεί άπλετο φως στα αίτια του φρικτού αυτού δυστυχήματος.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την εικόνα χιλιάδων νέων ανθρώπων, που ανέμεναν καρτερικά επί δυο μέρες, μέσα στη βροχή, στην Πλατεία της Λάρισας, για να δώσουν αίμα. Μια εικόνα ελπίδας και, ταυτόχρονα, ευθύνης για το αύριο της χώρας και τη νέα γενιά.

Συγχρόνως, θέλω, από τα βάθη της καρδιάς μου, να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους διασώστες του ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας».

Σύνδεση αγροτικών φωτοβολταϊκών στο δίκτυο

Ο Χρήστος Κέλλας, εστιάζοντας ακολούθως στο νομοσχέδιο, μετέφερε στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, την αγωνία του αγροτικού κόσμου για το ενδεχόμενο αναγκαστικών απαλλοτριώσεων αγρών και ζήτησε τη σύνδεση αγροτικών φωτοβολταϊκών στο σύστημα. Ειδικότερα, τόνισε:

«Χιλιάδες αγρότες από τον Νομό Λάρισας κι όλη τη χώρα ανησυχούν για το άρθρο 163, που ορίζει ότι ο κάτοχος σταθμού παραγωγής, μπορεί να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του γηπέδου εγκατάστασης σε ποσοστό μέχρι 20%.

Με τη δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων επέρχεται κορεσμός του δικτύου, με αποτέλεσμα ιδιώτες και, κυρίως, αγρότες να μην δύνανται να συνδέσουν φωτοβολταϊκά στο σύστημα. Η βιώσιμη παραμονή του αγροτικού κόσμου στην ύπαιθρο καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους φωτοβολταϊκά, καθώς ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας μειώνει το κόστος παραγωγής.

Είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση εξεύρεση ελεύθερων δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ, αποκλειστικά για την κάλυψη 80.000  αγροτικών φωτοβολταϊκών, όπως έγινε και με το ν. 3851/2010.

Χρειαζόμαστε πολλά έργα για τους πολλούς, για να παραμείνει ο κόσμος στην περιφέρεια».

Ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε ότι ο επενδυτής πρέπει να κατέχει 80% του γηπέδου εγκατάστασης, ώστε να απαλλοτριώσει το υπόλοιπο 20%, εάν δεν έχει τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, με τίμημα αποζημίωσης που θα καθοριστεί μετά από δικαστική απόφαση. Επίσης, τόνισε ότι η ρύθμιση αυτή θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ, καθώς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι επενδυτές μπορούσαν να απαλλοτριώσουν το 100% της ιδιωτικής γης.

Σε σχέση με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ο υπουργός απάντησε ότι το νομοσχέδιο συμβάλλει στο να παρασχεθεί στους αγρότες όλος ο χώρος, που διατίθεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ποσόστωση, μέχρι 100 kw ανά αγροτική παροχή για συμψηφιζόμενη αυτοπαραγωγή (Net Metering).

Ο Λαρισαίος βουλευτής, τέλος, ζήτησε διευκρινίσεις για την υπαγωγή του τομέα ύδατος στις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, που μετεξελίσσεται σε ΡΑΑΕΥ, εστιάζοντας στην ανάγκη προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης, υπογραμμίζοντας:

«Αφού δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο στον τομέα υπηρεσιών ύδατος, γιατί υπάγονται οι ΔΕΥΑ στη ΡΑΑΕΥ; Πρόκειται για μη κερδοσκοπικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, που λειτουργούν σε κάθε δήμο. ΔΕΥΑ υπάρχουν και υγιείς και προβληματικές. Μήπως θα έπρεπε να προηγηθεί η εξυγίανση των προβληματικών; Χωρίς προφανή λόγο, δίνονται στη ΡΑΑΕΥ αυξημένες αρμοδιότητες, όπως οι συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και οι πιστοποιήσεις παρόχων υπηρεσιών ύδατος». 

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της υδατικής πολιτικής και ότι δεν θίγεται το καθεστώς των παρόχων υπηρεσιών ύδατος, οι οποίοι ορίζονται στο νομοσχέδιο ως «δημόσιοι και δημοτικοί».

Ο κ. Κέλλας δήλωσε, από πλευράς του, ότι θα τοποθετηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα και στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Δείτε το βίντεο, εδώ: https://youtu.be/WDcAg8DsdZQ

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.