Ε. Λιακούλη: « Μετά τις μεταφορές και την υγεία, τώρα η Κυβέρνηση ξεπουλά και το νερό!»

Με παρέμβασή της η Γραμματέας της ΚΟ και Βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, μετά από συνάντησή της με το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, αναφέρεται στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού και στις αντιδράσεις που ήδη η μεθόδευση της Κυβέρνησης προκαλεί, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο ήδη βρίσκεται σε συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Συγκεκριμένα, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ, ο Πρόεδρος του σωματείου κ Αχιλλέας Μητράκας και το μέλος του ΔΣ  Αρτέμιος Παπανικολάου, τόνισαν ότι «η σχεδιαζόμενη ρύθμιση αποτελεί μία πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος της χώρας κι αυτό διότι η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος σε νέα ρυθμιστική αρχή,  δεν συνάδει με την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υπηρεσιών ύδατος της χώρας μας, αφού στον τομέα υπηρεσιών ύδατος δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει αγορά όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ενέργειας, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει μια Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού σύμφωνα με το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, και να προστατευθούν οι καταναλωτές».

Μετά από λεπτομερή ενημέρωση η Γραμμ της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ , Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε :

« Με την τραγωδία των Τεμπών να συγκλονίζει το πανελλήνιο και να θέτει την Κυβέρνηση προ των τεράστιων ευθυνών της για το έγκλημα που έχει τελεστεί, είναι απίστευτο ότι αυτή, χωρίς να συναισθάνεται ούτε καν τα δραματικά γεγονότα, συνεχίζει ακάθεκτη και φέρνει στη Βουλή αυτή τη φορά, την ιδιωτικοποίηση του νερού. Προφανώς, ο χρονικός σχεδιασμός της είναι συγκεκριμένος και οι αποφάσεις ειλημμένες ! Δεν μπορεί να περιμένει ούτε λεπτό, ούτε μπροστά στο θρήνο, ούτε μπροστά στη συμφορά. Όμως , οι Δ.Ε.Υ.Α., είναι κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις, ιδρύονται από τους Δήμους, ανήκουν στους Δήμους και βρίσκονται σε εξάρτηση από αυτούς. Επομένως οι Δήμοι είναι αποκλειστικά αρμόδιοι να αποφασίσουν για την ύπαρξη και την λειτουργία τους. Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της , ενώ πετάει εντελώς εκτός του νομοσχεδίου το Υπουργείο Εσωτερικών και τους Δήμους, επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών. Το νερό  όμως , δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης των νερών στην χώρα μας και μέσω της οποίας επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ και του συντάγματος που απαγορεύουν την ιδιωτικοποίηση τους. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό. Το νερό είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό. Φθάνει πια! Στον κατήφορό τους, στο πέρασμά τους που σαρώνει ό,τι βρει μπροστά τους, στεκόμαστε εμπόδιο και δηλώνουμε ανυποχώρητοι.»

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.