Λιακούλη: «Κυβερνητική μοναξιά, με τον αγροτικό κόσμο απέναντι»

 Τις διεκδικήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων ανέδειξε, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη. 

«Εξετάζουμε ένα Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με τον αγροτικό κόσμο “στα κάγκελα”. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτή τη στιγμή, πληρώνουν ξανά το “μάρμαρο” μιας ακόμα κρίσης, ασφυκτιούν υπό το βάρος του ιλιγγιώδους κόστους παραγωγής, απελπίζονται με τις τιμές στο χωράφι να πέφτουν στο ναδίρ, την ίδια στιγμή που στο ράφι ο καταναλωτής τα πληρώνει “χρυσάφι”, απογοητεύονται βλέποντας τους κόπους μιας χρονιάς να σαπίζουν στη γη ή στις αποθήκες, εξοργίζονται από τη νέα ΚΑΠ που αφήνει τους καρπούς με κέλυφος και τα μήλα Αγιάς εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων, αγωνιούν στο έλεος της κλιματικής κρίσης, αγανακτούν περιμένοντας ες αεί αποζημιώσεις, ενισχύσεις και όποια “ξεροκόμματα” δεήσει να τους πετάξει η Κυβέρνηση», ανέφερε η Λαρισαία Βουλευτής.

«Αντί να ρυθμίσετε τα φλέγοντα προβλήματα, αντί να δώσετε λύσεις για τον πρωτογενή τομέα, αντί να απαντήσετε στις επιτακτικές ανάγκες της υπαίθρου, φέρνετε μια λειψή και προχειρογραμμένη νομοθετική παρέμβαση, για δύο αποσπασματικά θέματα, εγείροντας μάλιστα σφοδρές αντιδράσεις, αφήνοντας ταυτοχρόνως ανέγγιχτα όλα όσα “καίνε” τους παραγωγούς», σημείωσε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Επιπλέον, εστίασε αναλυτικά στην σκληρή κριτική των συναρμόδιων Φορέων για τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις που αφορούν τον “ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ”, οι οποίοι καταγγέλλουν πως η Ν.Δ. “βάζει τους ιδιώτες από το παράθυρο”, στηλιτεύουν αποψίλωση του Οργανισμού από προσωπικό και επικινδυνότητα των χώρων εργασίας, ενώ εγείρουν αιτήματα απόσυρσης των διατάξεων. «Πολλή μοναξιά, κε Υπουργέ. Πολλή μοναξιά στην Κυβέρνησή σας, τον τελευταίο καιρό, με την κοινωνία απέναντι. Τα ίδια ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες, με το Νομοσχέδιο για το νερό, όλοι απέναντι και ένας Υπουργός να παριστάνει τον “φωτεινό παντογνώστη”. Τα ίδια βιώνουμε 22 μέρες τώρα, παρακολουθώντας μια Κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο για την φρικτή τραγωδία των Τεμπών. Το μαύρο άσπρο δεν γίνεται, όσο και να το καμουφλάρετε», τόνισε με έμφαση.

Η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας παρουσίασε εκτενώς τις προγραμματικές θέσεις που έχουν επεξεργαστεί για τον πρωτογενή τομέα. Για παράδειγμα, την ανάγκη για «εκσυγχρονισμό και ενίσχυση του ΕΛΓΑ, με έναν καινοτόμο Κανονισμό που θα λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των πληγέντων παραγωγών, με ταχύτητα, διαφάνεια και αναμφισβήτητη αντικειμενικότητα».

Αξίζει να σημειωθεί η πρόταση της Λαρισαίας Βουλευτή, ειδικά για το Νομό Λάρισας, για τον οποίο διεκδίκησε «τη δημιουργία μιας πιλοτικής πρότυπης δομής δωρεάν στήριξης και πληροφόρησης του αγροτικού κόσμου για τις νέες τεχνολογίες, τα νέα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στην αγροτική εκμετάλλευση, «για να μην χάνεται ο κάτοικος της περιφέρειας, ρωτώντας και ψάχνοντας δεξιά και αριστερά “από τον Άννα στον Καϊάφα”. Για να μην “πνίγεται” μόνος στη γραφειοκρατία και στο χαμένο “μπαλάκι” των συναρμοδιοτήτων. Για να μην επιβαρύνεται με πρόσθετα έξοδα. Για να μην βλέπει τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανάπτυξης να περνούν, και αυτός να μένει πίσω».

Τέλος , κάλεσε τον Υπουργό κ Γεωργαντά ο οποίος δήλωσε ότι θα παρευρίσκεται την Κυριακή στο Κιλελέρ , να τοποθετηθεί τόσο για το ζήτημα του Αχελώου, για το οποίο συζήτησε πρόσφατα η Βουλή με πρωτοβουλία της κ Λιακούλη, όσο και για το θέμα της Αβερώφειου Σχολής για την οποία όλοι οι φορείς της Λάρισας, έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίηση και λειτουργία της.

«Η Αγροτιά μπορεί, αξίζει και πρέπει να σηκώσει ξανά το βλέμμα ψηλά. Όχι από απόγνωση, όπως σήμερα, αλλά με περηφάνια», υπογράμμισε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.