Με λαμπρότητα τιμήθηκε στην Ελασσόνα η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου (φωτο)

Με λαμπρότητα, επισημότητα και θρησκευτική κατάνυξη, με «φόντο» ένα καθαρά ανοιξιάτικο ζεστό καιρό, γιορτάστηκε στην Ελασσόνα και τη γύρω περιοχή, η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος.

 Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες. Αμέσως μετά, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στον χώρο του Μνημείου των Πεσόντων, στην Κεντρική πλατεία.

Μετά την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό του 1ου ΕΠΑΛ Ελασσόνας Παναγιώτα Γκαρλέμου – Δεληγιάννη, που με μεστό λόγο αναφέρθηκε «στο πιο φωτεινό, στο πιο υπεράνθρωπο γεγονός της παλιγγενεσίας του έθνους το 1821, ένα γεγονός που σήμανε την αρχή μιας καινούργιας ζωής για τον Ελληνισμό, την αρχή μιας νέας πορείας στην ιστορία του», «τότε που οι πράξεις αυτοθυσίας διαδέχονταν η μία την άλλη, τότε που το όραμα της λευτεριάς, το άπιαστο, το μεγαλειώδες, το σήκωσαν μορφές αγέρωχες, γνήσια τέκνα της ελληνικής λεβεντιάς, βράχοι υψηλοί με απίστευτη αντρειοσύνη!», κάνοντας αναφορές στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο.

Χαρακτηριστικά, τα όσα «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα, η ομιλήτρια:  «Οι επαναστάσεις και οι πόλεμοι που γίνονται στις μέρες μας, είναι συνήθως πόλεμοι συμφερόντων. Η επανάσταση όμως του 1821, δε μοιάζει με αυτούς τους πολέμους, διότι έχει άρωμα πίστεως, απόφαση θανάτου και φρόνημα μαρτυρικό! Θαυμάζουμε την αντοχή των αγωνιστών του ‘21 στην κακοπάθεια, την αυταπάρνηση και το μαρτυρικό τους φρόνημα! Στεκόμαστε με ευλάβεια και σεβασμό μπροστά στη θυσία τους. Σεβόμαστε τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν! «Ατομική ελευθερία, σεβασμός στο ανθρώπινο πρόσωπο, εθνική ανεξαρτησία». Να θυμόμαστε ότι δύσκολα κερδίζονται και ακριβά πληρώνονται! Η μέρα αυτή είναι συναγερμός, γιορταστικός και χαρμόσυνος. Είναι η κολυμβήθρα της αναβάπτισης του έθνους και της αναγέννησης.

Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού είναι σαφές, επίκαιρο και διαχρονικό! Χτίζουμε το παρόν και σχεδιάζουμε το μέλλον, ακουμπώντας στο παρελθόν!».

Ολοκληρώνοντας, η ομιλήτρια εκπαιδευτικός «κατέθεσε» με νόημα:  «Η σημερινή μέρα που «το Κρίνο του Ευαγγελισμού σμίγει με τη δόξα της δάφνης» και το έθνος μας γιορτάζει διπλά, μας καλεί, να επαναστατήσουμε ενάντια σ’ όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στη ζωή μας, που οδηγούν σε ηθικό μαρασμό. Μας καλεί να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας αληθινά! Μας καλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ώστε να βελτιωθούμε ως άτομα και ως πολίτες! Μέσα στο κλίμα της παγκοσμιοποίησης και η ιστορική μας μνήμη δοκιμάζεται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια συχνά ποδοπατείται. Εμείς θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι σ’ αυτά τα ζητήματα. Ας εστιάσουμε στην παιδεία του Γένους μας, ώστε να εμφυσήσουμε αληθινές πνευματικές και ηθικές αξίες στους νέους μας! Ας αντιδρούμε σε οποιαδήποτε κυνική πολιτική θυσιάζει τον άνθρωπο και ποδοπατεί την αξιοπρέπειά του. Το χρέος μας δεν είναι παρά να διδαχθούμε από τις αρετές των ηρώων του ‘21. Όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε να στήσουμε και πάλι μες στο ουράνιο Θείο φως, μια Ελλάδα Τρισμεγάλη! Ας μην ξεχνούμε εξάλλου πως μέσα από τις μεγαλύτερες αντιξοότητες γεννιέται η μεγαλύτερη ελπίδα!»

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση που «απλώθηκε» στην κεντρική οδό 6ης Οκτωβρίου 1912 και την παρακολούθησαν εκατοντάδες άτομα. Στις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν: Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός ειδικός σύμβουλος Στέλιος Δημότσιος, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Παιδής και Διονύσης Μπαλούκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας Κώστας Κορακίδης, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων και του ανώτερου διοικητή φρουράς ο σμήναρχος Περικλής Νούσιας, ως εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνική Λύση – Κυριάκος Βελόπουλος» ο πολιτευτής Κων. Μιχαηλίδης, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα, Κώστας Πασχόπουλος, Γιάννης Καριπίδης, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Ευαγγέλου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ελασσόνας, ως εκπρόσωπος του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας - αστυνόμος Α’ Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας - αντιπύραρχος Ελευθέριος Μουλτσιάς, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Πέτρος Χατζήνας, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θωμάς Παπαλιάγκας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Γιώργος Γιαννούλας, ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ελασσόνας Νίκος Μπίκιας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.