Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ σήμερα Σάββατο στην Τσαριτσάνη

Πολιτική εκδήλωση με θέμα την προσφορά της Τσαριτσάνης στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, διοργανώνει το Σάββατο 18 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα η Κομματική Οργάνωση Τσαριτσάνης του ΚΚΕ. 

Η εκδήλωση θα γίνει στο καφέ ΜΟΝΡΟΕ, πρώην ΣΙΝΕΜΑ και θα χαιρετίσει ο Δημήτρης Αβρανάς, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος.

Την ομιλία θα κάνει ο Νίκος Βακράτσας, Γραμματέας της ΚΟΒ Τσαριτσάνης και μέλος του Τομεακού Γραφείου Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει η προβολή ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες αγωνιστών και σπάνιο αρχειακό υλικό, που εκτείνεται σε μια περίοδο από το 1917 και μετέπειτα. Από τους αγώνες για τη διανομή της γης, το «κίνημα των παλαιοπολεμιστών», τη δημιουργία των πρώτων πυρήνων του ΚΚΕ στα μέσα της δεκαετίας του ’20 με την καθοδήγηση του Νίκου Πλουμπίδη και της ΟΚΝΕ στη συνέχεια έως την «πορεία της Πείνας» το 1932 και την εκλογή «κόκκινου» κοινοτικού συμβουλίου το 1934. Από τις διώξεις την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, τους εκτοπισμούς έως την κατοχή, την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων το 1941 και την ίδρυση της πρώτης Ανταρτοομάδας του Ολύμπου το 1942. Και από εκεί στην εποποιΐα της Εθνικής Αντίστασης μέχρι και την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο φόρος αίματος που πλήρωσε η κωμόπολη της Τσαριτσάνης, βαρύς: 21 νεκροί στο αλβανικό μέτωπο, 45 άμαχοι στις 12 Μάρτη του 1943, 7 στις 20 Αυγούστου του 1944, 11 νεκροί αγωνιστές την περίοδο 1941- 1944. 116 μαχητές, αξιωματικοί και στελέχη του ΔΣΕ έδωσαν τη ζωή τους την περίοδο 1946- 1949.

Στο ντοκιμαντέρ, παραγωγής της ΚΟΒ Τσαριτσάνης, περιλαμβάνονται υλικά, φωτογραφίες και τα ονόματα όλων αυτών των Αγωνιστών, όπως και δεκάδων άλλων που φυλακίστηκαν ή πήραν το δρόμο της πολιτικής προσφυγιάς, που βασανίστηκαν και ταλαιπωρήθηκαν με διώξεις για χρόνια.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.