Οι τρεις τραγωδίες στα Τέμπη που βύθισαν στο πένθος την Ελλάδα

Ο Μάρτιος του 2023 ξεκίνησε με μια ανείπωτη τραγωδία έξω από τα Τέμπη, στο ύψος του Ευαγγελισμού στη Λάρισα, με δύο τρένα - ένα εμπορικό και ένα επιβατηγό - να συγκρούονται μετωπικά. Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 40 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 66, έξι εκ των οποίων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. 

Όμως, δυστυχώς, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που θρηνούμε ανθρώπους στο συγκεκριμένο μέρος. Μοιάζει να δημιουργείται εκεί ένα "καταραμένο" τρίγωνο. Σε μικρή απόσταση και εκατέρωθεν από το σημείο όπου συγκρούστηκαν τα δύο τρένα, στο παρελθόν έχουν σημειωθεί ακόμα δύο πολύνεκρα δυστυχήματα. Το 1999, 6 οπαδοί του ΠΑΟΚ έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο και μερικά χρόνια αργότερα, το 2003, θρηνήσαμε τον θάνατο 21 μαθητών που επέστρεφαν από εκδρομή στην Αθήνα με λεωφορείο.

Η τραγωδία του ΠΑΟΚ το 1999
Στις 4 Οκτωβρίου 1999, δύο χιλιόμετρα πριν από τα διόδια των Τεμπών, σχεδόν μιάμιση ώρα πριν τον τελικό προορισμό, το τουριστικό λεωφορείο της εταιρείας "Relax Travel", στο οποίο επενέβαιναν 77 οπαδοί του ΠΑΟΚ, συνάντησε τον θάνατο. Ο οδηγός του λεωφορείου, Κώστας Μανωλάς, έδωσε τη θέση του στον 19χρονο Γιάννη Ντοκούση, γιο του ιδιοκτήτη του ταξιδιωτικού πρακτορείου, που είχε αναλάβει την εκδρομή προς την Αθήνα. Πριν από τα διόδια ο νεαρός οδηγός (την ώρα του δυστυχήματος ο Μανωλάς κοιμόταν) επιχείρησε προσπέραση. Συγκρούστηκε όμως πλαγιομετωπικά με φορτηγό από το απέναντι ρεύμα, το οποίο κατευθύνονταν προς τη Λάρισα και οδηγούσε ο 68χρονος Αστέριος Αγκζιώτης.

ΠΑΟΚ ΤΕΜΠΗ
ΠΑΟΚ ΤΕΜΠΗ

Το λεωφορείο ανετράπη. 'Εξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, 20 ετών, ο Δημήτριος Ανδρεαδάκης, 25 ετών, η Χριστίνα Τζιόβα, 18 ετών, ο Αναστάσιος Θέμελης, 22 ετών, Γεώργιος Γκανάτσιος, 17 ετών, Κυριάκος Λαζαρίδης, 17 ετών.

H τραγωδία με τους 21 νεκρούς μαθητές το 2003

Ήταν Κυριακή 13 Απριλίου 2003, περίπου στις 19:30. 21 μαθητές που επέστρεφαν στο Μακροχώρι Ημαθίας από σχολική εκδρομή στην Αθήνα έχασαν ακαριαία τη ζωή τους σε ένα από τα πιο τρομακτικά τροχαία δυστυχήματα που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Το λεωφορείο, στο οποίο επέβαιναν οι μαθητές, βρισκόταν στην κοιλάδα των Τεμπών με κατεύθυνση την Θεσσαλονίκη. Στο αντίθετο ρεύμα κινούνταν ένα φορτηγό που μετέφερε νοβοπάν από τον Προβατώνα του Έβρου. Ο οδηγός έχασε ξαφνικά τον έλεγχό του και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Από τη μοιραία σύγκρουση σκοτώνονται επιτόπου 21 μαθητές και τραυματίζονται άλλοι 9.

ΤΕΜΠΗ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΤΕΜΠΗ ΜΑΘΗΤΕΣ
ΤΕΜΠΗ ΜΑΘΗΤΕΣ

Τα σωστικά συνεργεία που έφτασαν στο σημείο έκαναν πάνω από δύο ώρες να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες. Τα νοβοπάν που μετέφερε το φορτηγό έκοψαν το πούλμαν σαν μαχαίρια. Ο οδηγός οδηγούσε έξι ώρες χωρίς διάλειμμα και τα ελαστικά του δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Από την άλλη, το λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας και έπρεπε να είχε αποσυρθεί τουλάχιστον 3 μήνες πριν.

Όμως η τραγωδία δεν τελείωσε εκεί. Στις 4 Ιουλίου 2022, ένας 35χρονος στο Μακροχώρι Ημαθίας έδωσε τέλος στη ζωή τουμε δίκαννο κυνηγετικό όπλο μέσα στο σπίτι του. Ήταν ένας από τους μαθητές που διασώθηκαν από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003.

Συγκεκριμένα, ήταν ο ένας από τους τέσσερις μαθητές που μετά το δυστύχημα νοσηλεύτηκαν στην εντατική. Δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τον τραγικό θάνατο που είχαν 21 μαθητές και έκτοτε αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Πηγή: thetoc.gr

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.