Το Εργαστήριο HORTLAB στις εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Αγροτικής & Κτηνοτροφικής Έκθεσης AgroThessaly

Το θεσμοθετημένο Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» του τμήματος «Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Διευθυντής του, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής Δενδροκομίας, βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουν, ότι συμμετέχουν στην Πανελλήνια Έκθεση για την Γεωργία & την Κτηνοτροφία, AgroThessaly 2023, με δύο επίκαιρες Ομιλίες σχετικά με φλέγοντα θέματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, που αφορούν την Αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την αξιοποίηση

Η πρώτη Ομιλία του Καθηγητή Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, θα λάβει χώρα την Πέμπτη 9 Μαρτίου, το απόγευμα στις 5:00 μμ. (17:00) στον χώρο των Εκδηλώσεων της Έκθεσης, σχετικά με τις εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις στην χώρα μας (Σχολάζουσες Γαίες), οι οποίες φτάνουν τα 6 εκατομμύρια στρέμματα (!), οι περισσότερες εκ των οποίων, είναι εγκαταλελειμμένοι και παραμελημένοι Ελαιώνες (Σχολάζοντες Ελαιώνες).

Σαν παράδειγμα, θα αναφερθεί, το ιδιωτικό Κυπριακό Επενδυτικό Fund (Επενδυτικό Κεφάλαιο), στον Αγροδιατροφικό τομέα, που είναι η Εταιρεία “CROZANA LTD”, η οποία σε Επιστημονική συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» και τον Διευθυντή του, τον Καθηγητή Αλέξανδρο Παπαχατζή, αναβίωσαν και μετέτρεψαν με τις κατάλληλες φροντίδες, σχεδόν 3.000 στρέμματα του νομού Μαγνησίας, παραμελημένων και εγκαταλελειμμένων Ελαιώνων, άμεσα σε παραγωγικούς και βιώσιμους.

Το παράδειγμα της μακροχρόνιας ενοικίασης αυτών των Ελαιώνων για 20 έως 50 έτη, αλλά και άλλες ευέλικτες μορφές αξιοποίησης των «Σχολάζοντων Ελαιώνων», θα παρουσιαστούν αναλυτικά την ώρα της Εκδήλωσης. Θα βρείτε την εταιρεία CROZANA Ltd, στο stand C-14A, στην ΤΕΝΤΑ – Α.

Η δεύτερη Ομιλία, του Καθηγητού Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρου Παπαχατζή, θα λάβει χώρα, την Παρασκευή 10/3, κατά την διάρκεια της Εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τις «Σύγχρονες Τεχνολογίες στον Αγροδιατροφικό τομέα».

Το θέμα της ομιλίας, θα είναι για τις «Νέες Προκλήσεις στην Καλλιέργεια Ξηρών Καρπών», κάνοντας μια ανασκόπηση της μέχρι τώρα καλλιέργειας των Ακρόδρυων (Ξηροί Καρποί), που απέδειξαν ότι άντεξαν στις φετινές δυσκολίες εμπορίας και απορρόφησής των στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Επίσης, θα γίνει μία πρώτη αναφορά στην δυνατότητα καλλιέργειας ενός άλλου είδους ξηρού καρπού, του «Πεκάν», στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB», σε Ερευνητικές συνεργασίες, με πρωτοπόρες Φυτωριακές μονάδες της χώρας μας, που συμμετέχουν κι αυτές στην Έκθεση, δίνει το προβάδισμα στην τεκμηριωμένη καλλιέργεια των Ακρόδρυων (δέντρων ξηρών καρπών).

Θα βρείτε το Εργαστήριο «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» και τον Καθηγητή Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή στο stand C-21, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Τέντα Α.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.