Η Τσαριτσάνη τίμησε τα θύματα του ναζισμού και του φασισμού (φωτ.)

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η μαρτυρική και ιστορική Τσαριτσάνη και η γύρω περιοχή ξεδίπλωσαν τις ιστορικές μνήμες τους για τους 52 συνολικά Τσαριτσανιώτες, που εκτελέσθηκαν από τους Ιταλούς(το 1943) και τους Γερμανούς(το 1944).

Οι εκδηλώσεις μνήμης άρχισαν με τη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο για τη μνήμη των εκτελεσθέντων πατριωτών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. 

Αμέσως μετά, στις 11 το πρωί, αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση. Την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου τέλεσαν οι ιερείς π.Γεώργιος Κοντοτάσιος και π.Χρήστος Γεροφωκάς.

Ακολούθησε ομιλία από τον συνταξιούχο δάσκαλο κ.Αντώνιο Πάσχο, για την ημέρα αυτή και αναφέρθηκε με την μεστή και περιεκτική ομιλία της στο χρονικό εκείνων των ημερών.

Στη συνέχεια έγινε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας από εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών αρχών, των στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, τους εκπροσώπους των κομμάτων, τους συλλόγους και τα Σχολεία και το προσκλητήριο των νεκρών, όπου, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, αναγνώστηκε ο κατάλογος των 52 εκτελεσθέντων πατριωτών μας από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. 

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και αμέσως μετά μαθητές, επίσημοι προσκεκλημένοι και ο κόσμος της Τσαριτσάνης που παραβρέθηκε στην τελετή μνήμης έψαλαν όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Μπρέζας, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο Δήμαρχος Διστόμου Γιάννης Σταθάς, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Κιλελέρ Σωτήρης Νταφόπουλος (εκπρόσωπος του Δημάρχου Κιλελέρ), οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Παιδής και Πέτρος Τσακνάκης, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου-Σκρέτα, Χρήστος Παπαδημητρίου, Κώστας Πασχόπουλος και Γιώργος Κατσιούρας, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευάγγελου, Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Καραγιάννης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τσαριτσάνης κ. Αχιλλέας Μητσιμπόνας, ο Διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας Λευτέρης Μουλτσιάς, εκπρόσωποι του στρατού, της αεροπορίας, κομμάτων και συλλόγων, Κοινοτικοί Σύμβουλοι και κάτοικοι της Τσαριτσάνης.


Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.