Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Δημοτικό Κατάστημα Καλλιθέας Ελασσόνας

 Ανοιχτός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη για την επιλογή αναδόχου του έργου «Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του Δημοτικού Καταστήματος Καλλιθέας του Δήμου Ελασσόνας» με προϋπολογισμό 290.000,00 ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) από το Δήμο Ελασσόνας.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ένα από τα 28 δημόσια κτήρια τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Με τη χρηματοδότηση αυτή ο Δήμος Ελασσόνας θα προχωρήσει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του πρώην Δημαρχείου Ολύμπου, που συνδέονται με την τυπική χρήση του κτιρίου και αφορούν στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση, ψύξη, αερισμό, φωτισμό κλπ, ώστε να καταστεί και πάλι λειτουργικό, με μικρότερη ενεργειακή επιβάρυνση και μικρότερο κόστος λειτουργίας.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας αναφορικά με το διαγωνισμό δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, είναι άλλωστε γνωστό ότι η Περιφέρεια έχει δώσει μεγάλη έμφαση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με δεκάδες προσκλήσεις, που εκτός από το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξοικονομούν πόρους και μέσα για τις δημόσιες και δημοτικές αρχές. Το πρώην Δημαρχείο Ολύμπου στην Καλλιθέα ήταν έναν εξαιρετικά ενεργοβόρο κτίριο, το οποίο λόγω της συνένωσης λειτουργούσε μόνο κατά 30%. Πλέον με την ενεργειακή αναβάθμιση μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλους τους χώρους, με μικρότερο κόστος για τη δημοτική αρχή και μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος για την τοπική κοινωνία».

Με τις παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μείωση του ενεργειακού κόστους, με εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15-20% και συνολικό όφελος στο κόστος λειτουργίας περί τα 16.174 € το χρόνο.

Επιπλέον θα υπάρξει αυτόματη περικοπή φορτίων που επιβαρύνουν το ενεργειακό κόστος, με εξοικονόμηση ενέργειας η οποία θα ξεπεράσει το 95% και μείωση εκπομπών CO2 το οποίο θα φτάσει στο ποσοστό του 94%.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε:

            Μόνωση της Στέγης

            Αντικατάσταση κουφωμάτων και προστατευτικών φύλλων

            Σύστημα μηχανικού αερισμού

            Σύστημα BEMS

            Σύστημα κλιματισμού με αντλία θερμότητας τύπου VRF ή multi-unit. Α+ Ενεργειακή Κατηγορία

            Μόνωση Κελύφους

            Φωτιστικά τεχνολογίας Led

            Φωτοβολταϊκό Σύστημα

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.