Θωμάς Παπαλιάγκας: Διευρύνουμε τη Δημοκρατία, χτυπάμε το νεοφασισμό!

 Ίσως να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα αυτής της ημέρας.

56 χρόνια από την κατάλυση της Δημοκρατίας, από μια δράκα επίορκων στρατιωτικών, με την ανοχή και καθοδήγηση των «συμμάχων» μας και την αξιοποίηση των αδυναμιών του πολιτικού συστήματος.

7 χρόνια, 3 μήνες και 3 ημέρες κράτησε το σκοτάδι στη χώρα μας για να καταλήξει στο έγκλημα της Κύπρου το 1974, τονίζοντας δυστυχώς πως ο φασισμός, πέραν των άλλων, ταυτίζεται πάντοτε με εθνικές τραγωδίες που αφήνουν ανεξίτηλο το πολιτικό τους αποτύπωμα!

Σήμερα , που οι λαθροκυνηγοί της Ιστορίας, επενδύουν στη λήθη, στο ξεθώριασμα των μηνυμάτων και των γεγονότων , στη διαστρέβλωση της ιστορίας, στον λαϊκισμό, στην κοινωνική αγανάκτηση που γεννούν οι λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές, στα αποτελέσματα της κρίσης και στην υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, αποτελεσματικοί στην υπεράσπιση των δημοκρατικών μας κατακτήσεων και «υποψιασμένοι» για τις παγίδες που στήνονται από νέους «εθνοσωτήρες».

Η καλύτερη απάντηση στους νεοφασίστες – φανερούς και κρυφούς – είναι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας και των θεσμών της, η απαλλαγή του πολιτικού μας συστήματος από λογικές και πρακτικές που το απαξιώνουν, η αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα των σημερινών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, το χτύπημα του λαϊκισμού, της συνωμοσιολογίας και η επικράτηση της ειλικρίνειας, της αλήθειας, της εντιμότητας στον δημόσιο πολιτικό λόγο.

Η διεύρυνση της Δημοκρατίας δεν είναι συμβατή ούτε με υποκλοπές, ούτε με συγκεντρωτικές λογικές ελέγχου των πάντων (από δικαιοσύνη μέχρι Μ.Μ.Ε.), ούτε με οικονομικές λογικές ψευτο-επιδομάτων στους πολλούς και χαριστικών ρυθμίσεων στους ολίγους, ούτε με την ανάδειξη σε Υπουργικούς θώκους πολιτικών εραστών ακροδεξιών λογικών. Δεν αξίζουν αυτά στην Ελλάδα της Δημοκρατίας, στην Ελλάδα των αγώνων για το Κράτος Δικαίου.

Η χώρα, ο λαός, η ίδια η Δημοκρατία απαιτεί την ανατροπή των πολιτικών που τα τελευταία  9 χρόνια απέτυχαν να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις των δημιουργικών χρόνων της μεταπολίτευσης και καλλιέργησαν το υπόστρωμα για την ανάπτυξη του λαϊκισμού και του νεοφασισμού.

Στις 21 Μαΐου, με την ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, γυρνάμε σελίδα, προσπερνάμε αυτά που μας κρατήσαν καθηλωμένους, προχωράμε μπροστά για ουσιαστικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο λαός μας!

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.