Εκδήλωση για την συμβολή των γυναικών στην αγροτική ανάπτυξη από τα EUROPE DIRECT Περιφερειών Θεσσαλίας και Πελοποννήσου

 Τα EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας και  Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργάνωσαν διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η Συμβολή των Γυναικών στην Αγροτική Ανάπτυξη: Προοπτικές και Εργαλεία Χρηματοδότησης», με σκοπό την ανάδειξη του καθοριστικού ρόλου της γυναίκας στην αγροτική οικονομία, διαχρονικά.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και στρατηγικών, η εκδήλωση ανέδειξε τη σημασία της προώθησης της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, της δημιουργίας πράσινων επιχειρήσεων, της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και της ενίσχυση της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, μέσα από τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. Η εκδήλωση απευθυνόταν  σε γυναίκες αγρότισσες και επιχειρηματίες, οι οποίες αναζητούν νέες προοπτικές και εργαλεία χρηματοδότησης για την υφιστάμενη επιχείρησή τους ή για να βρουν  εργαλεία χρηματοδότησης, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν την επιχειρηματική ιδέα τους. Ο επικεφαλής του Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας  Βασίλης Χατζηκαμαγιάννης Βασίλειος, αναφέρθηκε στο ρόλο και τις δράσεις του ελληνικού δικτύου των Europe Direct. Ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κώστας  Τσουτσοπλίδης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον παραδοσιακό, οικονομικό και ισότιμο ρόλο της γυναίκας αγρότισσας καθώς και στον επαναπροσδιορισμό της αποστολής της στη σύγχρονη κοινωνία. Η επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Άννα  Δάντη αναφέρθηκε στη συμβολή της γυναίκας αγρότισσας στην αγροτική ανάπτυξη καθώς και στην ανάγκη μετάβασης σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Μπακάλη Ελευθερία,  Εκπρόσωπος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, Μονάδα Προγραμματισμού, Καλίνης Νίκος, Programme Manager στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DG1.D.3, Greece, Italy, Cyprus, Malta,  Κουνενάκη – Εφραίμογλου Σοφία, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Παρταλίδου Μαρία, αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι ενδιαφέρουσες ομιλίες τους σχετίζονταν με τη χρηματοδότηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στο γεωργικό τομέα και τις αγροτικές περιοχές μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2022 και το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 – 2027, την ισότητα των φύλλων στα στρατηγικά σχέδια της Ε.Ε., την ενεργή δραστηριοποίηση των γυναικών στον πρωτογενή τομέα και στην γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα, το πρότυπο που επικρατεί στη γεωργία και στον αγροδιατροφικό κλάδο, αλλά και τις αλλαγές που παρατηρούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, ξεκινώντας από την ίδρυση των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, αλλά και τη διαφοροποίηση των εκμεταλλεύσεων με τη στήριξη του προγράμματος Leader.

Στη συνέχεια, γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο αγροδιατροφικό κλάδο και  συγκεκριμένα οι κυρίες Ξηρογιάννη Ιουλία, Sales Executive “Green Land Products”, Καραγιώργου Ελένη, Παραγωγός Σπορόφυτων, Darmos Sheila, Συνιδρύτρια “The Southern Lights” και  Μπέλλου Αγλαΐα, Γραμματέας Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Βυζίτσας παρουσίασαν τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις και Συνεταιρισμούς. Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης συνόψισε η επικεφαλής του Europe Direct Πελοποννήσου Βίκυ Ιγγλέζου. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Παπακαλούση.

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.