Ε. Λιακούλη: «Τα Δικαστήρια Λάρισας, υπηρετούνται με αυταπάρνηση, αλλά χρειάζονται άμεση ενίσχυση»

 Το Δικαστικό Μέγαρο της Λάρισας επισκέφθηκε η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπ. Βουλευτής Λάρισας,  Ευαγγελία Λιακούλη.

Αφού περιηγήθηκε διεξοδικά τους χώρους εργασίας, συζήτησε με Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικαστές , αλλά και Δικηγόρους - Συναδέλφους της, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 «Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, δεν θα μπορούσα να μην βρεθώ ξανά εδώ, στα Δικαστήρια Λάρισας, στους χώρους που αισθάνομαι σπίτι μου, καθώς Δικηγόρος η ίδια έχω λιώσει πολλά… ζεύγη παπουτσιών σε αυτούς τους διαδρόμους, έχω περάσει αμέτρητες ώρες σε τούτες τις αίθουσες.

Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, συνάντησα πάλι σήμερα τους -γνώριμους εδώ και χρόνια- Δικαστικούς Υπαλλήλους. Τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις τους, έχουν αποτελέσει αντικείμενο αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών και δημόσιων παρεμβάσεών μου. Όπως έχω αναδείξει και τα αιτήματα όλων ημών των Δικηγόρων, που υπηρετούμε τη Δικαιοσύνη στον Τόπο μας.

Χ          αίρομαι που οι υπάλληλοί μας μου επέδειξαν τα πατώματα αμιάντου που αντικαταστάθηκαν μετά από παρέμβασή μου στη Βουλή και στο αρμόδιο υπουργείο, όπως επίσης και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου που αποτελεί μια αισιόδοξη αποδοχή των επανειλημμένων αιτημάτων μου.

Περαιτέρω, η  αντιμετώπιση της υποστελέχωσης, η αναβάθμιση των υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού, για κάθε εργαζόμενο, αποτελούν τα στοιχειώδη, που θα έπρεπε ήδη προ πολλού να έχουν αντιμετωπισθεί και να μην τα συζητούμε σήμερα στο 2023, όπως επίσης και η ψηφιοποίηση του αρχείου που αποτελεί μια σοβαρή πληγή.

Οι Δικαστικοί Υπάλληλοι, επιτελούν ανεκτίμητο έργο σε δύσκολες συνθήκες. Οι Συνάδελφοί μου Δικηγόροι, ταλαιπωρούνται, χάνοντας πολύτιμο χρόνο σε “τρέξιμο” για ενέργειες που θα μπορούσαν να διεκπεραιώνονται πλήρως, με ασφάλεια, από το Γραφείο τους. Το Δικαστικό Σώμα βάλλεται και μετατρέπεται σε “βορά” στις κάθε λογής δημόσιες “αρένες”. Οι συμπολίτες μας, διστάζουν να διεκδικήσουν δικαστικά τα δικαιώματά τους, καθώς οι καθυστερήσεις και το υψηλό κόστος, λειτουργούν ως αντικίνητρα.

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, η σημασία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης είναι θεμελιώδης, για τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου, για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για την οικονομική ανάπτυξη. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, η βελτίωση της ταχύτητας και της ποιότητας απονομής της Δικαιοσύνης και η εμπέδωση της ανεξαρτησίας της, αποτελούν πρωταρχικούς όρους για το μέλλον της πατρίδα μας.

Προκειμένου, λοιπόν, η Ελληνική Δικαιοσύνη να αποκτήσει ξανά τη θέση που της αρμόζει, είναι αναγκαίο να εφαρμοσθεί μια συμπαγής, συνεπής δέσμη ενεργειών, με διαβούλευση και συμφωνία όλων των εμπλεκομένων φορέων, για την άμεση βελτίωση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας του ελληνικού δικαιοδοτικού μηχανισμού. Απαιτούνται μεταρρυθμιστικές τομές, για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δικαιοδοτικό σύστημα. Κωδικοποίηση της αχανούς νομοθεσίας και άρση της κατακερματισμένης πολυνομίας. Ταχεία προώθηση της “Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης”. Έμπρακτη ενθάρρυνση των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών. Θεσμικός σεβασμός στην ανεξαρτησία της δικαστικής, από την εκτελεστική εξουσία. Επανεξέταση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, ειδικά για ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας. Ουσιαστική ενίσχυση της νομικής βοήθειας, σε όσους πραγματικά την έχουν ανάγκη.

Τα Δικαστήρια Λάρισας αποτελούν “Ναό” της Δικαιοσύνης και όλοι μαζί φέρουμε συλλογικό χρέος να συμβάλλουμε στην άρση των πρακτικών εμποδίων, για τη βέλτιστη λειτουργία τους, προς όφελος κάθε αδικημένου συμπολίτη μας, και πρωτίστως του Τόπου μας».

Εικόνες θέματος από mammuth. Από το Blogger.